Home >> Упис >> У већини школа спуштен праг за упис

У већини школа спуштен праг за упис

У готово свим школама у Србији спуштен праг за упис због промењених правила и лоше урађених тестова. За чак 106 гимназијских смерова било довољно и мање од 60 поена!

 

Малим матурантима ће ове године за упис у само 11 гимназија у целој Србији бити потребно више од 90 бодова, што се никада до сада није догодило, показало је Информерово истраживање!

У готово свим школама праг за упис је драстично спуштен, а разлог за то је лоше урађен завршни тест, али и чињеница да је ове године отворено много специјализованих, пре свега ИТ одељења, за која су важила посебна правила уписа и на која су отишли најбољи ђаци.

Због тога је за чак 106 разних гимназијских смерова за упис било потребно мање од 60 бодова, што је раније било незамисливо!

Ове године је далеко теже било уписати одељење за смер медицинска сестра него неку гимназију

Милорад Антић, ФССШ

Новосадска гимназија „Јован Јовановић Змај“ и ове године је била најтежа за упис, њени ученици постали су ђаци који су имали 96,68 и више поена. Са друге стране, највећи пад је доживела 13. београдска гимназија, за чији је природни смер било потребно само 58,97 бодова, што је невероватан податак ако се зна да је прошле године последњи уписани ученик имао 93 поена. Стручњаци кажу и да је у свим београдским гимназијама граница за упис на друштвено-језички смер била испод 90 бодова, што се није догодило већ годинама.

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков каже за Информер да су међу ђацима ове године најпопуларније биле Трећа, Четрнаеста, Десета и Прва београдска гимназија.

– У свим гимназијама је праг за упис пао, а разлози за то су различити – од квалитета наставе, преко лоше урађеног пријемног испита, до промењених правила уписа, која подразумевају већи број бодова са тестова. Ту је наравно и чињеница да су отворена многобројна специјализована ИТ одељења, која су већ попунили најбољи ђаци. Због оваквог тренда, у унутрашњости Србије гимназије ће ове године остати празне јер се ђаци пре одлучују за конкретне занате него за гимназију, после које их не чека сигуран посао – каже Марков и напомиње да је природне смерове и ове године било теже уписати него друштвене.

Директор Прве београдске гимназије Александар Андрејић објашњава да су деца ове године генерално лошије урадила пријемни испит и да је приметан пораст интересовања за друштвени у односу на природни смер.

– У нашој гимназији и ове и прошле године био је потребан исти број бодова за друштвени смер, док је за природно-математички праг пао за четири поена. То нам говори да се трендови међу малим матурантима мењају са природних ка друштвеним. Зато смо својевремено убацили још један друштвени смер – каже Андрејић.

Председник Форума београдских средњих стручних школа Милорад Антић каже да ученици изгледа и даље шансу виде у занимањима са којима могу добро да зараде, па су медицински и електротехнички профили и ове године били траженији од многих гимназија.

– Медицинске школе је ове године дефинитивно било теже уписати него многе гимназије. За медицинску сестру у школама у Новом Саду, Краљеву и Новом Пазару тражило се 89 бодова, а са толико бисте без проблема уписали већину гимназија. За зубног техничара у новосадској школи „7. април“, веровали или не, први на листи имао је 97,08, а последњи 91,7 бодова. За фармацеутског техничара више од 90 бодова било је потребно у Београду, Новом Саду и Нишу – каже Антић и додаје да је међу стручним школама најтеже било уписати београдску Електротехничку школу „Никола Тесла“.

Извор: Информер

Top