Home >> Друштво,Реформа,Слајдер >> У учионицама нема униформи

У учионицама нема униформи

Коментар ФБГ: Министар просвете Младен Шарчевић прави је шампион у најављивању разних измена у образовању. Међутим, многе од њих остале су празна обећања. Примера ради, увођење школских униформи (одлична идеја! – прим.ред.) ушло је у другу годину, а није се стигло даље од почетка. Иако се министар одлучио на својеврсну „јавну расправу“ међу родитељима, затим одлучивање „поверио“ родитељима у свакој појединачној школи а, на крају, самостално закључио да такво изјашњавање може да се генерализује (!?!), до увођења униформи још није дошло.

НАШЕ ПИТАЊЕ ГЛАСИ: Ако нам за увођење униформи треба две-три године, колико нам треба за далеко важније промене у образовању?


„Новости“:

У ваљевском крају само у насељу Брђани ученици носе школску одећу 

Школе нису увеле једнообразно облачење ученика, иако је 55 одсто њих подржало ову идеју. Директори чекају инструкције Министарства просвете.

ИАКО се 55 одсто основних школа изјаснило прошле школске године да ће увести униформе, овог септембра на прсте се могу избројати оне у којима су деца једнообразно обучена. Увођење униформи препуштено је школама, у којима их још нема, јер директори углавном кажу да су очекивали конкретније инструкције од Министарства просвете.

И даље, тврде директори, не знају ко ће да плаћа униформе, ко ће да одређује њихов изглед, колико комплета деца треба да имају, да ли само горње делове или и панталоне, да ли и зимске и летње…

Једна од ретких школа у Београду која има униформе је ОШ „Никола Тесла“ у насељу Винча. У њој су, и пре акције Министарства просвете, пре две године прваке обукли у ђачке кецеље. Та иста генерација сада је трећи разред и даље носи униформе.

– Остали ученици од првог до четвртог разреда униформе ће почети да носе од другог полугодишта – каже, за „Новости“, директор школе Драгољуб Гачић.

– Савет родитеља одлучио је да свако дете треба да има по две мајице и по две кецеље, што ће родитељи сами плаћати.

Основци у Новом Саду годину су започели без униформи. Мада је за већину њих прихватљиво да у школу долазе једнообразно обучени, то ће, како сада ствари стоје, морати да сачека још неко време.

– Мишљења међу средњим школама су подељена, има их и „за“ и „против“, али су у принципу све заинтересоване – каже Станко Матић, председник Актива директора средњих школа у Новом Саду. – Најпре се мора направити план, а идеја је да ученицима дамо могућност да предложе какву би униформу желели. Наравно, мора се уважити и економска ситуација.

Директор Актива основних школа у Новом Саду Јасмина Пастоњацки каже да још ниједна школа није ушла у процедуру, мада су спровеле анкету међу ђацима.

Од свих ваљевских основних школа, једино ученици ОШ „Милован Глишић“ у Брђанима носе ђачке униформе, и то већ пет година. До сада се ниједна друга основна или средња школа у Ваљеву и Колубарском округу није определила за ђачке униформе, јер ученици и родитељи нису дали „зелено светло“ за тај предлог Министарства просвете. Планови постоје у Ваљевској гимназији, из које су обавестили Школску управу да ће као школска одећа бити понуђени мушки и женски дуксеви са обележјем школе, а то је засада само предлог о ком ће се изјашњавати ученици и родитељи.

Ни у Краљеву ниједна од 22 основне школе засад није увела ђачке униформе.

– Потребно је да Министарство просвете прецизно дефинише законску регулативу како би се избегло хаотично стање, да не дођемо у ситуацију да неки ученици носе униформе а поједини то избегавају. Анкертирали смо ученике и њихове родитеље и већина подржава ову идеју – каже Марина Вучинић, директорка ОШ „Четврти краљевачки батаљон“. – Уколико се све правно и законски регулише, наша идеја је да униформе најпре буду обавезне за ђаке од првог до четвртог разреда, а да потом то правило буде уведено и за старије ученике.

У девет општина Златиборског округа, као и у Сјеници, ниједна школа није увела униформе.

– Било је планова да се униформе уведу, али на нашем подручју интересовања родитеља није било – потврдила је Љубинка Крвавац, начелница Школске управе Ужице.

Top