Home >> Синдикат,Штрајк >> У штрајку чак 30.000 просветара

  • Коментари су искључени на У штрајку чак 30.000 просветара
У штрајку чак 30.000 просветара

Репрезентативни синдикати траже промене Нацрта закона о запосленима у јавним службама

Почетак ове школске године обележиће штрајк просветних радника широм Србије. Тако ће часови бити скраћени на 30 минута у око 750 школа које су чланице Уније синдиката просветних радника Србије. Наставници који су чланови овог синдиката 1. септембра у подне одржаће протест у 13 градова. И чланови синдиката Независност ће обуставити наставу на сат као знак упозорења, док ће Синдикат образовања и радника у просвети имати обуставу од сат у првој и сат у другој смени 4. септембра, а они су најавили и протест испред Скупштине, када спорни Закон о запосленима у јавним службама дође до ње.

– Око 30.000 наших чланова запослених у 750 школа ступиће у једнодневни штрајк и часови ће трајати 30 минута. Истог дана одржаће се и протестни скупови у већим градовима Србије: Београду, Крагујевцу, Нишу, Крушевцу, Чачку, Зајечару, Бачкој Паланци, Зрењанину, Новом Саду или неким од градова у његовој околини – каже за Курир председница УСПРС Јасна Јанковић.

Према њеним речима, након завршетка јавне расправе и увида у текст уследиће даље одлуке.
– Ако не преправе закон, нека направе бољи, нека се изједначе сви запослени у јавним службама – захтева Јанковићева.

Репрезентативни просветни синдикати можда се нису сагласили око датума штрајка, али зато јесу око захтева, а један од њих су веће плате.

skolska god2

Председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић каже за Курир да спорни закон није јединствен за све буџетске кориснике.

– Захтев је да се закон повуче из расправе. Оштећени смо јер држава уместо једног закона за све запослене у јавном сектору доноси њих пет. Просечна плата у просвети је 44.200 динара, док је просек других у јавном сектору минимум 55.000. Ми заостајемо 20 до 30 одсто. Због тога је тај закон неповољан јер не регулише исту цену рада. Проблем је што су га поделили у пет делова и различит је за све кориснике буџета. Плате ће бити различите за све у односу на исти степен стручне спреме – објашњава Брајковић.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић каже да су главне примедбе на нацрт закона то што се запослени у јавним службама не третирају исто.

– Наши захтеви су изузимање запослених у просвети из Нацрта закона о јавним службама, као и дефинисање динамике побољшања материјалног положаја запослених у просвети – навео је за Курир Томислав Живановић, председник ГСПРС Независност.

(Курир)

Top