Home >> Друштво >> Трећина студената планира да напусти Србију

  • Форум
  • Коментари су искључени на Трећина студената планира да напусти Србију
Трећина студената планира да напусти Србију

Трећина од 11.000 анкетираних студената у Србији жели да напусти земљу, а за одлазак су највише заинтересовани млади који завршавају медицински или факултете техничких наука, пренела је уочи минулог викенда Телевизија Крагујевац.

Ова телевизија се позвала на резултате истраживања који су представљени на крагујевачком Универзитету. Истраживање, чији су резултати управо представљени јавности, део је пројекта „Утицај миграција на животне путеве и раскршћа студената“, који реализује кабинет министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику.

– Могу се учинити добри кораци да бар неки од њих промене ту своју одлуку, али према резултатима нашег истраживања, једна трећина студената заврши студије код нас и планира, без обзира шта ће се догађати у Србији, да оде да потражи тамо бољи живот – рекла је Ђукић Дејановић, која је у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику. Ђукић Дејановић је такође навела да је у Србији у 2017. години рођено око 65.000 беба, да је исте године умрло више од 103.000 становника, а да је земљу напушта 16.000 младих и школованих људи, у потрази за послом и бољим животним стандардом.

Србију је, према статистичким подацима, од 2002. до 2011. године, у потрази за послом напустило око 150.000 младих просечне старости 27,8 година. Од свих младих који су напустили Србију, сваки пети има завршен факултет.

Top