Home >> Образовање >> Тинде Ковач: Демократизовати школски систем (?!?)

  • Форум
  • Коментари су искључени на Тинде Ковач: Демократизовати школски систем (?!?)

Коментар ФБГ: Није ово једина регионална конференција о образовању која је одржана у последњих 10 година. Државна секретарка министра просвете Тинде Ковач организовала је десетак оваквих у последњих десетак година. И – шта?

среда, 27. јан 2010

(РТС) Србија још увек у систему који је диригован и централизован и у коме школе немају унутрашњу демократску структуру, оцењено је на регионалној конференцији „Демократско управљање школом“.

На регионалној конференцији „Деморатско управљање школом“ која се одржава у Београду, оцењено је да у школе у региону треба увести демократско и децентрализовано уређење.

„Србија је још увек у систему који је диригован и централизован и у коме школе немају унутрашњу демократску структуру. Оне су под великим утицајем политичких одлука, свакодневне политике и у том смислу Савет Европе препоручује да се то промени“, рекао је Миљенко Дерета из Грађанских иницијатива.

Дерета је рекао да је то регионални пројекат и да је циљ да се „школе промене, да би оне могле да мењају друштво у демократском смислу“.

Како наводи Дерета у Србији постоје „неки зачеци“ институција унутар школског система које би могле да постану учесници у дијалогу унутар школе, као што су на пример школски парламенти који ће омогућити да се чује глас ученика.

Према његовим речима, потребно је да постоје и друге институције кроз које ће да се чује глас родитеља и рефлектују интреси локалне заједнице.

„Добар пример су САД. У Европи је цео образовни систем другачије постављен. У САД је он потпуно децентрализован. Свака школа има огромну аутономију.Тамо се директори бирају на локалним изборима, јер људи схватају да је та институција веома важна“, објаснио је Дерета.

Едукација за директоре школа

Државни секретар Министарства просвете Србије Тинде Ковач Церовић оценила је да у Србији постоји напредак и да су школе „инклузивније“, више промовишу толеранцију.

Ковач-Церовић је рекла да је у систем доношења одлука потребно више укључити ученике и родитеље, али и додатно едуковати директоре школа.

Према њеним речима, директори школа ће бити обучавани и едуковани, полагаће испите, а њихово постављање неће бити ствар политике.

Директорка Директората за образовање и језике Савета Европе Олеф Олафсдотир казала је да школе морају имати добре директорке, као и да лоши директори отежавају рад учитеља.

Олафсдотир је рекла да се до боље школе и бољег света, између осталог, долази мирним решавањем конфликта, критичким посматрањем себе и дискусијом.

Конференцију Мреже за образовање за демократско грађанство и људска права за Југоисточну Европу организовали су Министарство просвете, Грађанске иницијативе и Савет Европе уз подршку амбасаде САД у Београду.

На дводневној конференцији учествују представници 10 земаља из региона.

Top