Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Светосавска трибина: Резолуција и штрајк упозорења

svs tribina 2

 

Данас је у Дому синдиката одржана Светосавска трибина четири репрезентативна синдиката просвете. У препуној сали, пред око 300 делегата, синдикати су изложили своје ставове у вези ситуације у образовању.

Трибина је обележила годишњицу величанствене „Светосавске академије под ведрим небом“, коју су синдикати организовали пре тачно годину дана.

Основни мотив Трибине је било заједништво свих синдиката, а затим незадовољство радом Министарства просвете.

Посебно, говорници су изразили противљење увођењу „платних разреда“ и незадовољство радом неких школских управа и многих директора школа, посебно када је реч о допуњавању норме технолошким вишковима у Београду.

 

svs tribina 1

 

Сви синдикати су на крају Трибине изгласали Резолуцију у којој се наводи:

 

„Учесници Светосавске трибине – делегати Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије, Уније синдиката просветних радника Србије и ГСПРС „Независност“, захтевају од министра ПНТР г. Срђана Вербића да хитно оформи назависну комисију која ће утврдити следеће:

 

 1. зашто расподела технолошких вишкова није довољно спроведена, посебно у ШУ Београд;

 2. Одговорност појединаца у ланцу управљања (руководилаца школских управа, инспекција, директора школа) у спровођењу закона и Посебног колективног уговора у процесу расподеле вишкова.“

Резолуција ће бити упућена министру просвете.

Донета је и одлука о штрајку упозорења, за 25. фебруар 2016. Штрајковаће се први час у обе смене.

2Comments

 1. Petar каже:

  Da li to znači da smo sada zadovoljni materijalnim položajem radnika u prosveti? Da li to znači da je i ono malo što je zahtevano ispunjeno? Da li to znači da je procenjeno da nismo dovoljno jaki? Da li to znači …
  I danas sam u Prokopu čuo da se najviše brine o bolesnima i našoj deci! KOLIKO JE U BUDŽETU ZA 2016. ODVOJENO ZA ZDRAVSTVO I PROSVETU? PREMA NJEGOVOJ PRIČI OČEKIVAO BIH DA JE TO VIŠE OD 50 % BUDŽETA !
  POZNATA NEJEDNAČINA VUJOVIĆA I VUČIĆA:
  48 000 – 10 % < 43 200 + 4 %
  BLAGO NAMA, KO NAM PRODAJE M… ZA BUBREGE!
  PA DA LI SMO TOLIKI KRETENI!!!!!!

 2. VESNA каже:

  STA OCEKUJETE OD RUKOVODILACA SKOLSKIH. UPRAVA,KADA JE POZNATO DA NEKI OD NJIH NE ISPUNJAVAJU USLOV DA UOPSTE BUDU PROSVETNI SAVETNICI,A KAMO LI RUKOVODIOCI??POSLUSNOST ZBOG STRAHA!

Top