Home >> Синдикат,Штрајк >> Студенти упутили отворено писмо радницима у просвети
Студенти упутили отворено писмо радницима у просвети

Коментар ФБГ: Ово писмо, које преносимо из „Данаса“, нико није потписао. Ценимо напоре хиљада студената и свих других грађана да се у нашем друштву спроведу неопходне промене. Управо из тог разлога не можемо да се сложимо са начином на који се непознати аутори обраћају наставницима српских школа.


Студенти који учествују у протестима Против диктатуре 2017 упутили су отворено писмо радницима у просвети у свим градовима у Србији

„Ушли смо у десети дан протеста против диктатуре, који се у свим већим градовима у земљи одржавају захваљујући самоорганизованим студентима и студенткињама и свима другима који су устали против самовоље и ауторитарности власти.

До сада смо добили подршку удружења пензионера, синдиката војске и полиције, радничких синдиката, различитих грађанских иницијатива, НУНС и бројна друга медијска удружења, као и синдиката „Независност“ РТС-а.

Посебно нам је значајна подршка коју смо до сада добили од радница и радника у образовању, који се већ годинама налазе на удару владине политике „штедње“. Желимо да ту подршку и узвратимо.

Наши протести прерастају у борбен и освешћен покрет вођен социјалним, политичким и економским захтевима који се тичу огромне већине становништва Србије. Због тога желимо још снажније повезивање с радницима и радницама фабрика у стечају, штрајкачима, пензионерима, средњошколцима и просветним радницима – са свима који су на удару овог режима.

Подсећамо да ово није само протест студената и омладине, већ свих нас којима је одузето право одлучивања о сопственом животу и будућности. На улицама постављамо две групе захтева:

Захтевамо најпре укидање диктатуре и комплетну смену политичке елите.
То значи да се залажемо за како управо протекле, тако и за све убудуће, ФЕР И СЛОБОДНЕ ИЗБОРЕ што подразумева уређивање бирачког списка, смена одговорних лица РЕМ-а и РИК-а, једаку медијску заступљеност свих изборних кандидата и увођење обавезног ТВ дуела, санкционисање куповине гласова и уцењивања бирачког тела, као и јавни увид у финансирање кампања. У вези са тим, тражимо независну проверу регуларности избора и кривичну одговорност свих оних који су одговорни за нерегуларности током кампања, гласања и пребројавања гласова.

Из тога директно проистиче захтев о СЛОБОДИ МЕДИЈА. Оштро осуђујемо све медије који крше медијске законе и кодекс новинара Србије. Тражимо њихову кривичну одговорност и смену одговорних уредника РТС-а и РТВ-а.

Наш захтев је и ДЕПАРТИЗАЦИЈА, што са собом носи моментално разрешење свих страначких и корумпираних функционера у јавном сектору.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА је такође захтев који је неопходно испунити, а он са собом носи премештање политичке моћи на локални ниво, директно бирање локалних власти и веће учешће обичних људи при доношењу важних одлука за друштво.

Једнако захтевамо промену приоритета економске и социјалне политике.
Бескомпромисно се залажемо за ЈАВНО ФИНАНСИРАНО И СВИМА ДОСТУПНО ОБРАЗОВАЊЕ И ЗДРАВСТВО.
Захтевамо ЗАШТИТУ ПРАВА И ПОБОЉШАЊЕ СТАТУСА СВИХ РАДНИКА што подразумева измене Закона о раду и хитно повећање минималне цене рада. Активно се боримо за заштиту сезонских, повремено и привремено ангажованих радника, као и радника на црно. Стајемо уз радништво погођено свим облицима експлоатације.

Тражимо ЗАШТИТУ ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА СТАНОВНИШТВА, што директно значи укидање незаконитог смањења пензија и плата, реформу и побољшање система социјалних давања, аграрну реформу и повећање субвенција сеоским домаћинствима, ревизију споразума са ММФ-ом, као И спречавање даље приватизације јавног сектора и предузећа.

Ово је минимум. Од протеста не одустајемо док се он не испуни. Наш протест нема вођство, нити подржава било ког изборног кандидата и политичку партију. Легитимитет смо стекли сопственом иницијативом и залагањем на улицама, друштвеним мрежама, међусобним повезивањем и истицањем проблема о којима политичка елита годинама ћути и нуди једино даље стезање каиша. Нова генерација не пристаје на старе препреке, али не пристаје ни на генерацијске поделе.

Неопходна нам је подршка свих наших професора и професорки, наставника и наставница, учитеља и учитељица. Свима доступно образовање уз повећање плата и побољшање радних услова кључни су захтеви за чије остварење морамо да се изборимо заједничким снагама. Неиздрживо повећавање намета у школама и на факултетима, немогућност запошљавања и након завршетка школовања, приватизација, комерцијализација и корупција унутар школског система, куповина оцена и диплома, свеприсутно гушење критичке мисли и константно срозавање образовања – баш као и смањење плата нас, наших родитеља и предавача – проблеми су које делимо с наставним кадром у Србији. Ове проблеме можемо решавати само заједничким притиском. Карикатура „социјалног дијалога“ и чекање на политичаре да реше проблеме које су сами направили младе терају из земље, а запослене у отказ.

Зато вас овим путем позивамо да нам се придружите у протесту против диктатуре владајућег поретка и пружите нам активну и видљиву подршку. Јединство је једини гарант успеха наше борбе“.

(Данас)

2Comments

 1. Ana каже:

  Evo, više puta sam pročitala komentar FBG i ne umem da razumem rečenicu:
  „Управо из тог разлога не можемо да се сложимо са начином на који се непознати аутори обраћају наставницима“.

  Ne razumem deo „upravo iz tog razloga“. KOG razloga?

 2. Božović Vladan каже:

  Ja se, za razliku, apsolutno slažem načinom sa kojim se autori obraćaju nastavnicima škola.
  Moja apsolutna podrška studentima i opravdanim protestima, protiv diktature jednog čoveka. Neću da živim u autokratiji, hoću da živim u demokratiji.

Top