Home >> Синдикат,Штрајк >> Штрајк у школама за први септембар

Штрајк у школама за први септембар

Унија синдиката заказала протест упозорења за први дан нове школске године. Термин обуставе рада накнадно ће одредити и остала три синдиката

У ШКОЛАМА чланицама Уније синдиката просветних радника 1. септембра биће организован штрајк упозорења. Часови ће бити скраћени на 30 минута, а просветари ће организовати протестне скупове у више градова. Штрајк ће организовати и преостала три репрезентативна синдиката – Синдикат образовања Србије, Синдикат радника у просвети и Независност, али они још нису одредили датум.

Унија тражи повлачење из процедуре Нацрта закона о запосленима у јавним службама, хитно потписивање Протокола о зарадама којим ће плате запослених у просвети порасти на ниво изнад републичког просека, а трећи захтев је повлачење и измене свих прописа који, како тврде, запослене у просвети масовно остављају без посла.

– Прошлу школску годину почели смо без штрајка. Влада је била нова, оставили смо им времена. Од тада преговарамо, али без резултата – каже за „Новости“ Јасна Јанковић, председница Уније. – Било је доста разговора са Министарством просвете, али нажалост јалових.

Представници четири синдиката састаће се у среду са премијерком Аном Брнабић, како би разговарали о актуелним проблемима који муче запослене у школству. Јасна Јанковић ипак не верује да би у наредних десет дана могло нешто значајно да се промени, што би их навело да одустану од штрајка упозорења.

– Упутством о формирању одељења из јуна 2017. и применом његових крутих одредаба изгубљено је 800 одељења у основним школама. Oко 1.500 радних места биће угашено у једном дану – наведено је у Унијином образложењу штрајка. Они тврде и да је лошим планирањем Министарства просвете и његових агенција дошло до тога да ће бити угрожено на хиљаде радних места.

За Синдикат радника у просвети највећи проблем је Закон о запосленима у јавном сектору, чија јавна расправа је у петак почела и који, како кажу, просвету опет ставља у неравноправан положај у односу на остатак јавних служби.

– Ми се годинама залажемо за јединствене платне разреде у целом јавном сектору. Чистачица мора да прима исто и у школи и у јавном предузећу, јер ради исти посао, али и нови закон ствари поставља сасвим супротно – тврди Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети. – Овим законом остаћемо бар 30 одсто иза здравства, а плате војске, полиције, државних службеника уређене су другим законима и према њима смо у још лошијем положају.

Преузимање запослених

– ЗАКОН о запосленима у јавном сектору омогућиће, рецимо, да неко ко је по образовању учитељ, а ради у некој државној служби за 100.000 динара, пређе у школу и да задржи своју плату. А учитељи који већ раде у тој школи примају 43.000 динара за исти посао. Могућност преузимања може довести до непрестаног попуњавања радних места у просвети запосленима из других сектора, па да тако никада не отворимо простор за младе колеге да се запосле – тврди Брајковић.

(Новости)

Top