Home >> Друштво >> Српски народ је бистрији од његових елита

  • Коментари су искључени на Српски народ је бистрији од његових елита
Српски народ је бистрији од његових елита

Председник САНУ: Потребна нам је дискусија, а не папагајско понављање

Председник Српске академије наука и уметности, проф. др Владимир Костић отворио је у Чачку изложбу радова великих српских сликара, живих и минулих, поручујући у слову да ће посетиоци, заправо, видети чудо о мучном путу приближавања Србије Европи и свету.

– Бојим се да у Србији овог тренутка постоји нека врста радикалног непознавања сопствене традиције и историјског наслеђа, али, дозволићете, и актуелних политичких вредности. Невоља је што ми немамо културну и цивилизацијску линију, већ се код ње јављају трагични прекиди – казао је председник САНУ на отварању и додао:

– Било какве ад хок поруке кад бих слао, било би их пуно. САНУ стоји на располагању свакој добронамерној српској власти како би рекла шта о нечему мисли, али не да понови оно што власт мисли. Истину говорећи, то се до сада од нас није ни тражило.

Према његовим речима, у новембру се у Академији спрема конференција под радним мотивом – неспоразуми и неслагања.

– Уколико не почнемо да размишљамо различито, уколико инсистирамо на тој саборности, при чему ће нам саборност донети неко други, а ми као папагаји понављати мантре, уколико не будемо стално једни другима опонирали и дискутовали, такође се бојим да Србији нема великог напретка – истакао је Костић, уз опаску да је у једној анкети, методологијом за коју није сигуран да је стопостотно научна, Србија била сврстана међу последње по способности народа да прихвати иновације.

– Ситуација у друштву је тешка, Србија је деценијама варана, нападана и споља и изнутра, у једном тренутном цивилизацијском сумраку који нас окружује. Али, народ је увек показивао више бистрине него његове елите. И даље се надам да ће он ту бистрину наћи, нисам песимиста. Изгубили смо етику рада и осећај да се од рада може живети, јер су поруке у једном времену биле такве, јер је истина у којој су млади живели била таква, али се морамо вратити раду, јер је то једино из чега може потећи нова Србија – закључио је Костић.

Поводи за поставку „Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици” јесу 175 година од оснивања наше националне Академије и 64 године постојања и рада Народног музеја у Чачку. Изложена су дела чланова САНУ из разних времена, почев од графика манастира Хопово из средине XVIII века до дела активних чланова Ликовно-музичког одељења САНУ.

Тако се од данас у малој музејској галерији нижу велика имена и слике непролазне: Влаха Буковца, Паје Јовановића, Ђорђа Крстића, Уроша Предића, Ивана Мештровића, Ђорђа Јовановића, Марка Мурата, Љубе Ивановића, Петра Лубарде, Пеђе Милосављевића, Јована Бјелића, Мила Милуновића, Боривоја Стевановића, Ивана Табаковића, Олге Јеврић, Љубице Сокић, Миће Поповића, Владимира Величковића, Душана Оташевића… Изложба ће трајати до 23. септембра.

„Политика“

Top