Home >> Образовање,Упис >> Српски лакши од матиша, али та књижевност…

  • Форум
  • Коментари су искључени на Српски лакши од матиша, али та књижевност…
Српски лакши од матиша, али та књижевност…

Осмаци на муци због Змаја и Андрића, али и физике и историје

– Српски је био много лакши од математике. Од укупно 20 задатака преко пола смо могли да урадимо без дана вежбања – први су утисци осмака београдске школе „Скадарлија“ након полагања данашњег пробног теста из српског језика. Ево како је данас широм Србије изгледао други дан пробе мале матуре.

ma1

Директорка београдске ОШ „Скадарлија“ Мирјана Слобода је пре почетка упозорила ђаке да обрате пажњу на време како би стигли све да одраде, али и да не жврљају задатке за које сматрају да су погрешно урадили, јер им се свакако одговори неће признати.

Први ђаци изашли већ након 45 минута

Пар дечака насмејани и задовољни одрађеним тестом изашли су већ 45 од почетка тестирања, а како тврде урадили су преко пола.

– Било је много лако, урадио сам 15 питања, а осталих 5 нисам знао. Супер сам прошао иако се нисам дуго спремао. Проба нам много значи, јер нам је разбила трему. Ако буде овако у јуну биће супер. – каже за „Блиц“ осмак, Огњен Веселиновић.

ma2

Убрзо је салу напустило преко пола ђака, а сви су тврдили да је тест из српског језика био много лакши од јучерашњег, али и да им је књижевност задавала веће муке од граматике.

– Један задатак из књижевности, где смо морали да заокружимо дела која је написао Јован Јовановић Змај, мени је био јако тежак. Што се граматике тиче тешке су биле заменице, али и гласовне промене које смо морали да одредимо- каже Ана Николић, која је урадила све задатке.

ma3

Како тврде ђаци књижевност је била тежа јер са њом никада ниси начисто, док се за граматику дају конкретни одговори.

– Много више сам се трудила око књижевности. Посебно последњи задатак око којег сам се баш помучила. За тест од јуче сам се више спремала, а овај сам боље урадила- закључује Нађа Мрачевић.

ma4

НИШ: Комбиновани тест тежи него што се очекивало

Нишки ђаци спремно су дочекали пробне тестове, у потпуно веселој атмосфери ђаци ОШ „Радоје Домановић“ тестирали су своје знање пред „велико финале“.

ma5

Иако је тест из српског језика прошао боље од математике, комбиновани је свакако био тежи од онога што су очекивали, поручују осмаци, нарочито је било проблема око физике.

– Тест из српског је био умерен и сматрам да неће бити проблема када буде дошао прави пријемни. Комбиновани тест ми је био мало проблематичан из дела биологије. Супер је то што можемо тестирати своје знање како бисмо касније видели где грешимо – каже ученик осмог разреда Алекса Миленковић.

И Милош Босанац каже да је тест из српског језика био лакши од теста из математике, и да је прилично водио рачуна око граматике, а да је како се сви слажу, комбиновани био компликованији.

СУБОТИЦА: Математика је ипак најтежа

Пробни тест мале матуре из српског језика ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Суботици урадили су, како кажу, боље него што су очекивали.

ma6

У паузи између тестирања из српског језика и комбинованог теста ученици закључују да је од свих наставних предмета математика најтежа.

– Пробни тест из српског језика је био лак. Од 20 питања урадила сам 15 и задовољна сам. Последња три задатка су била најтежа, а већину нас буни књижевни род и врста. Планирам да упишем економску школу и верујем да ћу добро проћи на правом тестирању – каже ученица осмог разреда Николет Хајду.

Зоран Рокић је урадио 18 питања и верује да ће прави тест бити много тежи од данашњег.

ma7

– За мене су питања на пробном тесту из српског језика била смешна. Чини ми се да је цео тест основни ниво. Међутим, нисам се данас ни превише сконцентрисао и не иде ми добро књижевни род и врста. Свакако ћу се за право тестирање боље спремити – каже Зоран Рокић.

И Данилу Перковићу је питање о књижевној врсти било најтеже.

– Свиђа ми се што смо имали пробно тестирање, јер сада знам о чему треба да поведем рачуна. Имали смо припремне часове, али се нисам пуно припремао. Када буде дошло време загрејаћу добро столицу – каже Данило.

НОВИ САД: Комбиновани најтежи, а муке највише с историјом

Ученици из Новог Сада са којима смо разговарали највише су се намучили са задацима из историје. Признају и то да су мање времена проводили припремајући се за комбинвовани тест, те да им је због тога доста питања било тешко.

ma8

– Најмање проблема сам имала решавајући тест из српског. Припремала сам се од септембра и узимала сам привате часове из математике. За остале предмете ми приватни часови нису били потребни – каже ученица Основне школе „Петефи Шандор“ Ива Билиновић која жели да упише гимназију.

Веселин Дурутовић каже да му је историја задала највише муке, а да је треме било само пред тест из математике.

Нађи Богдановић је такође историја задала највише муке, а српски најмање.

У новосадским основним школама припреме за малу матуру су почеле још 1. септембра, а организоване су радним данима, као и викендом.

КРАГУЈЕВАЦ: Проблематична историја и физика

Крагујевачким ђацима најтежи је био комбиновани тест који им је, како кажу, био најтежи. Историја, биологија, географија, хемија, науке су у којима су своје знање стечено за осам година школовања основци требали да покажу.

– Најтеже ми је било да одговрим на питаја из физике, и ако сам одличан ђак… Имала сам трему, али се надам да је све урађено како треба. Добро је што смо сада видели како ће тај испит да изгледа, и да се не бојимо – прича Јелица В, ученица школе „Милутин и Драгиња Тодоровић“.

(Блиц)

Top