Home >> Синдикат >> СРПС у Скупштини

Форум средњих стручних школа Београда

 

 

Састанак у Народној скупштини Републике Србије

 

Представници ФССШБ, ФБГ, СРПС и СОБ-а су у уторак, 04. јуна, присуствовали првом у низу заказаних састанака са члановима Одбора за образовање, науку и технолошки развој у Народној скупштини. О актуелним проблемима који муче запослене у образовању разговарало се са госпођом Донком Бановић, чланицом посланичке групе ДСС-а и дугогодишњом просветном радницом.

Главна тема разговора били су предлози синдиката за измене Закона о основама система образовања и васпитања који ових дана улази у скупштинску процедуру. Будући да поменути предлози нису били прихваћени током директних преговора од стране Министарства просвете, синдикати се обраћају посланичким групама како би створили могућност да се предлози у форми амандмана усвоје у поменутом закону.

У веома срдачној атмосфери и кроз размену мишљења постигнута је сагласност да се проблеми о начину финансирања школа, броју ученика у одељењима, саставу и члановима органа управљања, не смеју оставити по страни, те да се њима свакако мора посветити више пажње.

 

О европским стандардима

 

Представници свих присутних синдиката су поново истакли да се законом број ученика у одељењу мора ограничити на 25 у складу са европским стандардима, а у циљу побољшања ефикасности и квалитета наставе. Госпођа Бановић је показала висок степен разумевања за огорчење просветних радника који сматрају да у септембру ни један наставник не треба да уђе у одељење које има више од 25 редовно уписаних ученика.

На одобравање је наишао и предлог синдиката који се односи на стварање законског оквира који би омогућио локалним самоуправама да из сопствених средстава поправе изузетно ниска примања запослених у образовању. Напоменуто је да су плате испод просека запослених у Републици Србији што је у несразмери са квалификационом структуром. Такође је указано на апсолутно нереално предвиђање почетка примене одредбе која се односи на финансирање по ученику и наглешено да је нужно одлагање до школске 2020/21. године.

Током разговора оцењено је да је од изузетне важности смањити директан утицај политике на школу и законом омогућити да се повећањем броја наставника у Школском одбору (органу управљања) допринесе његовој легитимности.

Представници синдиката су искористили прилику да током сусрета изнесу и своје ставове о начину исплате јубилеарних награда, престанку радног односа, заштити запослених на радном месту.

Будући да је први у низу разговор је оцењен као изузетно позитиван и конструктиван јер доноси један нови модел синдикалног ангажовања и борбе за права просветних радника. Динамичне друштвене промене захтевају и промене у приступу решавања актуелних проблема. Синдикати имају снагу и знање да реагују на постављене изазове, а крајње је време да стекну и моћ да то спроведу у дело.

 

Председник ФССШБ Милорад Антић

4Comments

 1. nenad каже:

  proverio na sajtu ministarstva finansija racun nije blokiran u racunovodstvu tvrde da je sve dostavljeno na vreme. Interesuje me da li imam pravo da trazim pismeni odgovor od skole zasto nije bilo plate

  • Jelena каже:

   Tražite, naravno. Ali je verovatno neka greška računovodstva. Ovo im je sad novo, pa se nisu snašli…

 2. nenad каже:

  plate nema
  zasto?

  • Jelena каже:

   Postoje dve mogućnosti:
   – Vaša škola duguje za nešto
   – Vaš šef računovodstva je probio sve rokove da dostavi neki papir upravi za trezor

   pa sad vidite u kojoj ste grupi 😉

Top