Home >> Друштво,Реформа >> Србија враћа ђачке униформе у школе?!

Србија враћа ђачке униформе у школе?!

(АНКЕТА) Ево шта кажу министар и просветари, а шта ђаци…

Сматрам да би требало поново увести ђачке униформе, али за то ми је потребна подршка наставника и родитеља… Идеју министра подржавају Национални просветни савет, директори школа и просветари.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да би одмах вратио ђачке униформе у основне и средње школе! Шарчевић у изјави за Информер објашњава да је то његова лична иницијатива, а да би се она спровела у пракси, потребна му је подршка наставника и родитеља.

Идеју министра подржавају и у Националном просветном савету, а са њом су сагласни и бројни директори школа, као и наставници и психолози.

Важан је изглед

Нови министар просвете Младен Шарчевић, иначе оснивач приватне Основне школе „Руђер Бошковић“, где сви ученици већ носе униформе, сматра да би школске „кецеље“ свакако допринеле да се у школама уведе ред.

Моје лично мишљење је да би ђачке униформе требало вратити у школе! Наравно, за тако нешто потребна нам је подршка наставника и родитеља, као и сагласност око тога како би те униформе требало да изгледају – истакао је министар Шарчевић за Информер.

Са министром просвете слаже се и председник Националног просветног савета (НПС) проф. др Александар Липковски. Он каже да би радо подржао сваку иницијативу о враћању ђачких униформи у школе.

– Јако је важно да се постигне сагласност како би те униформе изгледале – да ли тако да за све ђаке буду исте или да свака школа има своју. Ако би стигла озбиљна иницијатива о враћању ђачких кецеља у школе, о њој би се разговарало и на седници Националног просветног савета- истиче Липковски.

Да су школске униформе одлично решење за Информер потврђује и Радивоје Миљић, директор београдске ОШ „Алекса Шантић“, коју похађа око 1.300 ђака. Ова школа је још пре пет година вратила традицију ношења школских униформи.

skola-mini-suknja-620x350

– Показало се да смо урадили праву ствар када смо донели одлуку да наши ђаци почну да носе школске кецеље! Ми смо ту причу „изгурали“ јер сам тада имао апсолутну подршку колектива и родитеља. Ђачке униформе купује школа, ученици их задужују и на крају школске године, опране и опеглане, враћају – наводи Радивоје Миљић и додаје да је Министарство просвете пре неколико година дало „помирљиво“ решење – школе могу саме да одлуче да ли ће увести униформе и какве ће оне бити.

Школски психолог у београдској ОШ „Лазар Саветић“ Бранка Тишма каже за Информер да би ђаци требало да носе школске кецеље и да се у овој школи о томе озбиљно размишља.

– То би требало да буде удобна, радна варијанта, у којој би се ђаци осећали комотно док би обављали своје школске активности. У нашој школи смо спровели анкету на ову тему и већина наставника и родитеља су били за школске униформе. Међутим, наши ђаци их још не носе јер родитељи нису успели да се договоре око тога како би те униформе требало да изгледају. Једни би да то буде такозвана колеџ варијанта, а други су за памучне мајице са амблемом школе – објашњава Бранка Тишма.

Као на вашару

Ни ученици немају ништа против да униформисани долазе у школе јер, како кажу, и то је боље решење него да у клупама седе у скупој и неукусној гардероби.

– Поједини ученици у школу долазе оскудно одевени или у фирмираним стварима, којима никако није место у школским клупама. Све је то веома неукусно и иритантно за друге ђаке. Зато би било добро да сви носимо униформе и да бар док смо у школи будемо исти. Мама ми је причала да до краја осамдесетих година готово да није било школе у Србији у којој ђачке униформе нису биле обавезне и да то никоме од ученика није сметало – рекла нам је ученица једне београдске гимназије, која је замолила да јој не објављујемо име.

Антић: Ученице обучене као старлете

Председник Форума средњих стручних школа (ФССШ) Милорад Антић каже за Информер да нам школе личе на ријалити програме јер се ученице облаче као старлете, а ученици као криминалци.

– Ученице у школу долазе обучене као старлете, у кратким сукњама, са дубоким деколтеима, голих стомака, а ученици имитирају жестоке момке са београдског асфалта. Сматрам да би требало да девојке у школама носе школске кецеље, а младићи памучне мајице са амблемом школе. Увођењу школске униформе требало би да претходи доношење правилника о понашању и облачењу у свакој школи. Па ко прекрши правилник да сноси санкције – истиче Антић.

(„Информер“)

Top