Home >> Друштво >> Спортска гимназија: Остајемо ту где јесмо

  • Форум
  • Коментари су искључени на Спортска гимназија: Остајемо ту где јесмо
Спортска гимназија: Остајемо ту где јесмо

 

После званичног саопштења градоначелника Београда Синише Малог да ниједна основна школа у Београду неће бити укинута, директор Спортске гимназије је данас одржао седнице Школског одбора и Наставничког већа.

Резултат ових седница је да је „Спортска“ донела одлуку да се све следеће активности школе одрже у постојећој згради.

Током сутрашњег дана школа ће објавити распоред разредних и поправних испита.

Преносимо саопштење Спортске гимназије:

sp2

Саопштење Спортске гимназије

 

С обзиром на то да до данас 10.8.2016.г. Спортској гимназији није достављен нити један званичан документ ни акт од Министарства просвете Републике Србије о исељавању и одговарајућем пресељењу Спортске гимназије, Школски одбор је на ванредној седници једногласно донео одлуку да ће школа од угледа и значаја за Србију – Спортска гимназија остати у згради на адреси Петра Чајковског бр.2.

То значи да ће се настава редовно одвијати од 1.септембра 2016, као и да ће сви испити (разредни, поправни и ванредни) бити одржани у августу по предвиђеном распореду у циљу заштите права ученика, за коју се ова гимназија годинама залаже.

Од ове одлуке се неће одустати док Министарство просвете не донесе адекватну одлуку одговарајућу за ученике Спортске гимназије.

По завршетку ванредног састанка Школског одбора одржаног 10.08.2016.г. на којем је једногласно донета одлука о другом мандату директора школе Радосава Николића, одржана је и ванредна седница Наставничког већа (прекинут годишњи одмор запосленима), на којој је донесена одлука о наставку васпитно-образовних активности Спортске гимназије у згради на адреси Петра Чајковског бр. 2.

На седници је  Наставничко веће подржало одлуку Школског одбора и наставак рада на истој адреси на којој је школа већ седам година.

У  четвртак 11.08.2016. у 17 часова биће одржан састанак Савета родитеља у проширеном саставу. Због реаговања  јавности свој долазак, у циљу подршке, најавили су Наташа Ковачевић, Славко Гак, Игор Милановић, Жељко Танасковић, представник Министарства спорта и омладине, Дане Корица, Владимир Стојковић и представници фудбалских и кошаркашких клубова.

Запажени резултати, уз велики дугогодишњи напор директора и наставног кадра као и родитеља, бивших, садашњих и будућих ученика ,постигнути су добрим усклађивањем спортских и школских обавеза. Циљ Спортске гимназије је да из ње изађу, како успешни спортисти тако и образовани млади људи и будући академски грађани, спремни да овој земљи узврате како спортским искуством тако и високим образовањем у бројним струкама.

Из ове гимназије ученици су наставили школовање на свим факултетима универзитета у Србији, најпре дражавних(ФОН, Медицински, Стоматолошки, Економски, Филозофски, Филолошки, ДИФ, ПМФ…)

Бројни ученици своје академске студије, усавршавања и професионалне спортске каријере, захваљујући доброј основи понетој управо из Спортске гимназије, успешно су наставили на универзитетима, академијама, колеџима у иностранству.

Због изузетног односа наставног кадра са ученицима и њиховим родитељима, ђаци ове школе трајно су повезани и увек спремни да се одазову када се укаже прилика.

По препоруци бивших ученика Спортске гимназије и истакнутих спортиста, а сада родитеља, уписују се традиционално нове генерације, њихова деца.

Подсећамо јавност и медије да је основна идеја Спортске гимназије (општег смера) да се активним и талентованим спортистима  омогуће најбољи услови за постизање спортских резултата, у циљу промовисања и позиционирања српског спорта у свету. Уз велико уважавање њихових клупских обавеза и потреба репрезентације (редовни тренинзи по два пута у току дана, одласци на припреме клубова и репрезентације, домаћа и међународна такмичења) настава је усклађена и прилагођена, а наставни кадар увек спреман да такве таленте подржи пружајући им квалитетно образовање.

 

spo2

 

Спортска гимназија годинама уназад има ,,статус“ интернационалне и регионалне школе с обзиром на то да постоји велико интересовање и често притисак за упис ученика (спортиста) из Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Грчке, Алжира…као и деце српског порекла из дијаспоре, али и деце страних  дипломата у Србији.

Ученици Спортске гимназије:

Одбојка: Јована Бракочевић, Александар Бата Анастасијевић….

Кошарка: Наташа Ковачевић, Стефан Марковић, Иван Паунић, Лука Богдановић, Василије Мицић.

Фудбал: Марко Грујић, Лазар Марковић, Немања Михајиловић, Стефан Бабовић .

Ватерполо: Филип Филиповић, Душан Мандић, Стефан Митровић.

Тенис: Виктор Троицки, Бојана Јовановски.

Веслање: Јован Поповић, Светислав Радовић.

Стрељаштво: Андреа Арсовић,

Теквондо: Тијана Богдановић,

Плес: Иван Милеуснић,

Тренутно су на Олимпијади у Рију Филип Филиповић, Душан Мандић, Стефан Митровић (ватерполо), Андреа Арсовић(стрељаштво), Тијана Богдановић (теквондо), Викотр Троицки (тенис), Јована Бракочевић (одбојка), Стефан Марковић (кошарка).

Спортски резултати за понос:

Светско  првенство средњих школа

Кипар 2013.г.кошаркаши – бронза за Србију.

Француска 2015.г. – кошаркашице- бронза за Србију.

Београд 2016.г. светско првенство – одбојкашице бронза за Србију

Школска олимпијада ученика Србије – Врање 2016.г. пет златних, једна сребрна и једна бронзана медаља.

Многобројна освојена четврта и пета места на  светским школским  првенствима у одбојци и кошарци.

Top