Home >> Друштво,Скандали >> Спорно такмичење из енглеског

  • Коментари су искључени на Спорно такмичење из енглеског
Спорно такмичење из енглеског

У 80 одсто градова ниједан ученик није прошао на окружни ниво

Двосмислени одговори, граматичке грешке, али и веома тешки задаци само су неки од разлога што се у 80 одсто градова Србије ниједан ученик на општинском такмичењу из енглеског језика није пласирао даље.

Пре два дана одржано је такмичење из енглеског, француског и немачког језика у целој Србији, али је тест из енглеског језика, према речима наставника, био изузетно тежак те ученици нису могли да ураде довољно за пролаз. Такмичили су се ученици осмог разреда, а минимални број бодова за пролаз на окружно такмичење био је 32 од 40. Тест је, како кажу, скрпљен са разних интернет портала, а у копирању питања поткрале су се бројне грешке. Уз то, додају, задаци нису били прилагођени узрасту основаца.

– На такмичењу у Рашки учествовало је 13 ученика из три основне школе, али ниједан није прошао даље. Била сам у комисији и имала сам увид у тестове, а урадила сам задатке са колегама. Срж проблема је лош тест који није представљао мерило знања ученика, али и двосмислени одговори које нису предвидели они који су тест осмислили. Једна вежба била је буквално да ђаци погоде оно што је аутор желео да каже. Било је и граматичких грешака па је реченица добила потпуно другачије значење. И прошле године смо указивали на исти проблем, а ове године нас је дочекао још гори тест – истакла је Валентина Ђоковић, наставница ОШ „Јошаничка Бања“ из Рашке.

Неприлагођено узрасту

Како каже, неки од наставника јавили су се на број за консултације који је наведен на крају теста и њиховим ђацима уважени су одговори на двосмисленим задацима, други то нису успели.

Редакцији се јавио и Борислав Ђукић, отац дечака из Новог Сада, који се није пласирао даље, иако енглески језик говори као матерњи.

– Мој син је рођен у Аустралији где је живео 14 година. Енглески и граматику зна одлично. Након теста сазнали смо да нико није прошао. Наставницима није дозвољено да имају увид у тестове, а ми смо занемели. Од 170 ученика нико није довољно добро урадио тест? Мало је тешко замислити. Касније ми је наставница саопштила да наводно нико из целе Војводине и Београда није прошао даље, али и да је на тесту било граматичких грешака. Разумем да је тест био тежак, разумем да су неки ученици били збуњени, али да су задати одговори били нетачни, да је било прегршт правописних грешака, то не разумем – револтиран је отац.

Ипак, најтеже је ђацима који су се вредно припремали за ово такмичење. Многи су задатке пронашли на интернету, а тврде и да је један од задатака пренет из новина.

– Деца су добила тест који није примерен њиховом нивоу, већ је више био за завршне године средње школе. Тест је скинут са интернета и садржао је пет штампарских грешака. Видећемо како ће бити у недељу на такмичењу из хемије. Прошле године се ово десило из биологије и сву децу су пустили у следећи круг такмичења. Није поента у томе да моје дете оде даље, већ да се овакве ствари више не дешавају – написала је једна наставница из Београда на друштвеним мрежама.

Мелита Јуковић, наставница енглеског језика из Новог Пазара, каже да тест није био много тежак, већ само први задатак, који је због двосмислених одговора најлошије урађен, а носио је десет бодова.

„Друштво за стране језике и књижевности Србије“ одскора је добило од Министарства просвете дозволу да преузме приређивање ових тестова. Они су јуче на редовном састанку на Факултету политичких наука морали да размотре и овај проблем. Душица Блажић, координатор друштва, каже да ђаци све лошије раде ове тестове из године у годину.

– Тестови су у складу са наставним градивом и мислим да није тест проблем. Из године у годину деца лоше раде ове задатке. Проблем је што су уџбеници више засновани на комуникативном приступу него на граматици. Деца нам одлично говоре енглески, али граматика је можда мало проблем па се треба увести више граматичких вежби и неки додатни тестови – истиче она.

На састанку су им се придружили и незадовољни наставници.

– Договорили смо да ће такмичење бити поново одржано 11. марта, а ко ће овога пута осмислити тестове за сада се не зна – каже за „Блиц“ Душица Блажић.

Прошле године главобоље због биологије

Сценарио као преписан са прошлогодишњег теста на општинском такмичењу из биологије, када су деца добила задатке непримерене њиховом узрасту, а после бројних дискусија тест је поништен. Сви учесници су након тога добили директан пласман на окружна такмичења и признања за њихов рад. Док су тестови поверени новим ауторима.

(Блиц)

Top