Home >> Друштво >> Случај Алекса: Дрвље и камење на просветне раднике
Случај Алекса: Дрвље и камење на просветне раднике

Коментар ФБГ: Трагедију, која је задесила малог Алексу Јанковића и његове родитеље,  медији су злоупотребили до те мере да је сада тешко било шта рећи и у исто време бити у праву.

Ипак, уз сву тугу због несреће малог Алексе, морамо реаговати на ове чланке „Блица“, „Курира“ и других медија (који безочно спинују овај трагичан случај зарађујући притом новац), и устати у одбрану наставничке професије.

Овде нешто није у реду. Наиме, с обзиром на то какав је однос друштва и државе према просветним радницима, колегиница Маријана Бачанин, да је крива у овом случају, не би више могла да предаје нити у својој школи, нити игде у Србији, нити игде у Млечном путу.

Суд је рекао своје, тј. утврдио је системске грешке, како школе, тако и читавог образовног и правног система. При томе, није утврдио личну одговорност ниједног радника школе коју је похађао несрећни Алекса, па ни „РАЗРЕДНЕ НАСИЛНИКА КОЈА ЈЕ ШТИТИЛА АЛЕКСИНОГ СИЛЕЏИЈУ“ Маријане Бачанин.

Међутим, и над попом има поп. Избору Маријане Бачанин за просветног саветника успротивила се прво Алексина мајка, а за њом Друштво родитеља, друге организације, медији и, на крају, и министар Шарчевић, који се у међувремену огласио, тврдећи да није тачно да је Маријана Бачанин изабрана за саветника „јер она није добар педагог“.

На страну то што званични документ тврди другачије (видети на сајту МПНТР или на сајту ФБГ) – ова изјава министра довољно говори о његовој намери да ће се за „боље образовање по мери „Курира“, „Блица“ …“ борити до последњег наставника, које је спреман да жртвује када год то од њега буде затражено.


„Блиц“:

Разредна насилника међу 200 најбољих педагога

Разредни старешина ученика који је малтретирао Алексу Јанковића сада је саветник-сарадник Министарства просвете

, која је била разредни старешина једног од ученика који је малтретирао Алексу Јанковића, дечака из Ниша који је 2011. године себи одузео живот због претрпљених траума од вршњачког насиља, налази се међу 200 изабраних саветника-сарадника Министарства просвете. Она се тако нашла међу најбољим педагозима који треба да обучавају и саветује колеге широм Србије.

Пет и по година накa9он што је четрнаестогодишњи Алекса себи одузео живот скоком са зграде у којој је живео, свака појава насиља у школама и даље се везује за његово име. Овај млади живот угашен је након осам месеци физичког и вербалног злостављања од стране седморице ученика, који су га сачекивали, јурили, вређали, али и претукли осам пута.

Потрес мозга, нога у гипсу, психијатријска дијагноза „посттрауматски синдром“, само су неке од последица које су претходиле скоку са зграде у којој је живео, а и поред тога што је управа школе била обавештена о злостављању, није учинила ништа да спречи вршњачко насиље.

Насупрот томе, разредна једног од насилника, Маријана Бачанин, како истиче Алексина мајка Драгана, тврдила је у свом извештају да је он „поштовао правила понашања у школи током целог другог полугодишта и да на његово понашање није било примедби ни од стране ученика ни од стране предметних наставника“. Како Драгана додаје, ова наставница је извештај потписала иако је тада била на боловању.

И док се Алексини родитељи боре за то да се оваква неправда не понови, залажући се за „Алексин закон“ који би донео строже казне починиоцима вршњачког насиља, али и онима који су имали прилику да га спрече, Маријана Бачанин нашла се на списку примљених саветника-спољних сарадника Министарства просвете, који ће бити ангажовани за пружање стручне подршке просветним саветницима и својим колегама у вртићима, основним и средњим школама

Ово саопштење о резултатима конкурса за избор саветника-спољних сарадника, где се на 108. месту налази Маријана Бачанин, наставник физичког и техничког образовања из ОШ „Душан Радовић“ у Нишу, објављено је данас на сајту Министарства.

Министарство просвете је за „Блиц“ навело да је Маријана Бачанин наставник у Основној школи „Душан Радовић“ у Нишу, а да је до септембра 2013. године била наставник у ОШ „Сретен Младеновић Мика“ у Нишу, коју је похађао Алекса.

Министарство је потврдило да она јесте предавала дечаку који је имао сукоб са Алексом, али истиче да је она у то време била на боловању, од октобра 2010. до фебруара 2011. године.

Како се наводи у саопa8штењу „сукоб“ тог дечака и Алексе се „поновио у априлу 2011. године али у вечерњим сатима ван школе па је даље поступање преузела Полицијска управа Ниш, Сектор за малолетничку делинквенцију“.

„Маријана Бачанин није позивана од стране истражних органа и суда на било какво сведочење у вези са учеником А.Ј., нити се њено име помињало у извештајима Заштитника грађана у случају А.Ј.“, речено нам је у Министарству просвете.

Такође се додаје да је Маријана Бачанин је наставник ТИО и дипломирани физичар, да је звање педагошког саветника стекла 2014., као и да је на основу критеријума за избор саветника – спољног сарадника, остварила укупно 89 бодова, што је највише бодова у категорији кандидата који су се пријавили за предмет техничко у Школској управи Ниш.

Како нам је накнадно саопштено из Министарства, одлуку о томе ко ће се наћи на овом списку не доноси министар, већ је наставницу Бачанин изабрала Школска управа Ниш, на основу критеријума.

У међувремену, на свом Фејсбук профилу, огласила се мајка покојног Алексе, Драгана Јанковић, која је написала: „Министар Шарчевић променио одлуку. Маријана Бачанин остаје на месту просветног саветника. Још један од многих који је сахранио поново Алексу!“ Како она може да едукује друге?!

– Срамота је да разредна насилника који је пребијао Алексу и која није била у стању да обузда свог ђака насилника буде едукатор другима – истиче Драгана Јанковић, Алексина мајка и додаје да је исти ученик касније осуђен максималном казном за своје године.
Она је апеловала да се испита рад наставнице Бачанин, „јер је њено сврставање међу 200 најбољих педагога у Србији вређање и наше трагедије и вређање просветних радника који су на листу доспели захваљујући свом труду, раду и професионалним успесима“.

„Курир“

СРАМОТА! Наставница која је ШТИТИЛА АЛЕКСИНОГ СИЛЕЏИЈУ међу 200 најбољих педагога у Србији

Маријана Бачанин, некадашња разредна једног од ђака који је малтретирао и угњетавао Алексу, дечака из Ниша који је 2011. себи одузео живот јер није могао више да трпи психичку и физичку тортуру вршњака у ОШ “Сретен Младеновић Мика”, нашла се на списку од 200 најбољих просветних радника у Србији.

Наиме, њу су предложиле колеге из Ниша да врши улогу одабраних просветара (који ће истовремено бити и задужени за борбу против вршњачког насиља), што је шокирало Драгану Јанковић, мајку трагично настрадалог Алексе.

– Та госпођа изгледа сада ради у две школе, у једној предаје техничко, у другој техничко и физику, ако је судити по подацима са сајта ових установа. И сада је она одабрана, унапређена од оволике Србије? Она је дала изјаву на захтев просветне инспекције којом каже да је понашање ученика који је докусурио моје дете фантастично и узорно, док је он за то време угњетавао и претио мом сину. У тој својој изјави, она је навела да је проблематичан ученик у потпуности сарађивао и поштовао договоре и правила понашања у школи током целог другог полугодишта и да на његово понашање није било примедби ни од стране ученика ни од стране предметних наставника. И сада она, постаје један од просветних саветника? Па како је то могуће? – пита се Јанковићева и додаје:

– Овде се сада намеће питање, како ће таква жена да контролише образовне установе, наставнике и остале запослене у просвети, да контролише рад тимова попут оних који се баве заштитом деце од насиља, ако није могла да обузда свог ђака, ученика насилника ком је била разредана. Да ли је то њен успех и напредак у каријери, или је учињена једна велика неправда – пита се она.

С друге стране, Младен Шарчевић, министар просвете објашњава да наставница Маријана Бачанин ипак није изабрана међу 200 најбољих јер није добар педагог.

– Та наставница је била предложена из своје средине, али није изабрана у првих 200. Она је конкурисала као што сви имају право да конкуришу, добра је у својој области, али није добар педагог и због тога није прошла. Јако сам задовољан да није направљена грешка. Вероватно је Алексина мама видела шири списак – рекао је Шарчевић.

Драгана Ћорић, доценткиња и професорка Правног факултета и председница Удружења „Родитељ“, креаторка “Алексиног закона” каже да заиста не зна шта су били критеријуми за избор људи за позицију саветника, као и да су је нека имена са списка зачудила, а нека обрадовала.

– Знамо да су то људи који су одабрани за то одређено звање, и да се неки други неће бирати у наредне четири године. Они се сада сматрају онима који ће едуковати друге, између осталог биће задужени и за борбу против вршњачког насиља. Сматрам да је требало да буду узети у обзир неки њихови стручни и васпитно-педагошки критеријуми, као и људски, хуманистички, али и успеси које су остварили у одређеним областима. Изузетно су ме обрадовала нека имена на тој листи, јер су ти људи сјајни едукатори и иноватори у својим научним областима. С друге стране, нека имена су ме непријатно изненадила, па је ово питање одакле име Маријане Бачанин на списку министарства просвете – јасна је она.

Маријанина школа кажњена са пола милиона динара

Прекршајни апелациони суд правоснажно је досудио максималне новчане казне нишкој Основној школи “Сретен Младеновић Мика” и некадашњој директорки Сузани Поповић Ицковски јер нису предузели мере за спречавање вишемесечног вршњачког насиља над учеником Алексом Јанковићем (14). Прекршајни суд казнио је школу и директорку Поповић Ицковски са 500.000, односно 50.000 динара, јер су прекршили Закон о основама система образовања и васпитања, као и Закон о прекршајима.

19Comments

 1. Снежана Ракић каже:

  Прво, могуће је да се насилник понаша узорно кад је и сам у опасности. Да су знали како ће њихова забава да одјекне у јавности, вероватно би се на време смирили. Друго, и сами наставници су угрожени, одраслија деца насрћу и на њих. Казна од 50000 следује и лекару који је написао превише рецепата, а овде се ћутке гледало како један ђак живи у кошмару, како деца прогоне дете. Треће, ми Срби смо ,,друштво лако ћемо“. Погледајте Енглезе како устану сви као један кад је неко њихов угрожен. Нас баш брига. Зато од свег срца подржавам госпођу Јанковић. Не допусти мајко да жртва твог детета буде узалудна!

 2. Jasmina каже:

  Draga @Milena, mi se znamo ? Predavali ste Aleksi zar ne !? Ne obmanjujte javnost, odgovorni iz Aleksine škole su imali prilike da govore na sudu i tamo jesu govorili, a šta su govorili piše u presudi i zapisnicima, zato su i osuđeni. A da ne izlaze u medije imaju strogu direktivu i zabranu školske uprave jer kad god su išta rekli samo su sebe demantovali i diskreditovali ali ih je pre svega sramota ili bar malo šta je ostalo od toga što im izuzetno kvari poslove koje vode po nevladinim organzacijama za manjine u Nišu i donacije i „projekte“ sa tim u vezi !

 3. An каже:

  Mico, pitali ste me o čemu pričam. Da ste pažljivo pročitali u tekstu šta je ministar izjavio znali biste o čemu pričam. Ali evo, ponoviću, pričam o ovome:
  „– Та наставница је била предложена из своје средине, али није изабрана у првих 200. Она је конкурисала као што сви имају право да конкуришу, добра је у својој области, али није добар педагог и због тога није прошла. Јако сам задовољан да није направљена грешка. Вероватно је Алексина мама видела шири списак – рекао је Шарчевић.“
  Dakle, liči mi da laže. Jer, spisak od 200 ljudi je POTPISAO ministar. Naravno da on ne poznaje te ljude, odlučivali su savetnici i načelnici školskih uprava, ali pre nego što ovako nešto izjavi trebalo bi da proveri da li je njeno ime na spisku, Rešenju koje je on potpisao.

 4. Nataša каже:

  Ja mogu da razumem solidarnost. Mogu da razumem i loš sistem i vreme u kome živimo i loš, užasan položaj prosvetnih radnika i u sistemu i u vremenu. Ali, ne mogu da razumem da se solidariše sa svakim! Ne mogu da razumem da se pogne glava svaki put i da se zataškava ono što je sada već sveprisutno. A zašto? Molim da mi se objasni, zašto? Ako vi, visokoobrazovani, ne želite da podignete glave i da se oglasite u ime naše dece i njihove budućnosti, šta da očekujemo mi, čiju deci vi učite? Dozvoljavate sve i svaka pojava i pomen štrajka se u narodu, ovom nemislećem, vezuje za plate!!! Sami ste krivi jer ćutite i štitite! Koga? E pa to bi trebalo da vi odgovorite roditeljima. Možda je ovo za vas hajka, a trebalo bi svaki dan da razmišljate koliki je broj dece koja su svaki dan u ovoj zemlji žrtve nasilja u školama! Vašim školama! Kada počnete da razdvajate žito od kukolja, da se borite za našu decu i bolji sistem, usvajanje znanja i potiranje gluposti, možda zatreperi nada!!! I za vas i za nas…

  • Milena каже:

   Deca uglavnom dozivljavaju (evidentirano, sa svedocima) nasilje u skolama i ostalim mestima (kafici, parkovi) zato sto su to mesta njihovog okupljanja odnosno mesta gde se nalaze u isto vreme u vecem broju. Ne kazem da je nasilje u skoli normalno, ali sta cemo sa nasiljem koje se desava prikriveno i bez svedoka u porodici? Koliko dece trpi nasilje od svojih najblizih pa tu nema svedoka i onoga ko ce da prijavi osim ako dete ne dobije petlju i kaze samo? Prozivati skole kao leglo nasilja je pogresno. A i ti nasilnici nasilno ponasanje vuku iz porodica. I onda skola mora da prevaspitava i nasilnika i zrtvu i porodicu. A prevaspitavanje porodice je najteze zato sto postoji konstantno negiranje od strane iste.

  • Nataša D. каже:

   Za „leglo nasilja“ ne bih mogla da kažem da sam negde pročitala osim u vašem komentaru. Priča je o školama, ne o ulici. Da su roditelji veliki problem, jesu. Da je porodica kao ćelija razorena, intenzivno se radi na tome. Ali vi ćutite! Ćutite i kada se ustanovi krivica nekoga iz „branše“. Zašto? Pa ako je jedan takav, nisu svi takvi. Ali ako svi ustanu u odbranu, nasuprot činjenicama, onda nešto nije u redu. Ja se borim i za svoju porodicu i za svoju decu. I poludim kada čujem komentare izvesnih roditelja na račun prosvetnih radnika u školi mog deteta. Bez osnove, bez argumenta ili sa toliko jadnim argumentina da je smešno. I ne ćutim, odgovorim i po cenu da se zamerim. I to je sve što ja mogu. Vi imate veću moć, mnogo veću. Ali ste razjedinjeni i sistem radi posao!

 5. Sramota каже:

  Ne znam za druge opstine ali izabrani savetnici u Novom Pazaru bi mogli da rade dobro jedino po IOP-u.Da pomenem i to da od njih pet nije izabran nijedan Srbin.

 6. Provaljeno каже:

  Evidentno da je tekst pisao neko blizak odgovornima u Akeksinoj školi i da je ovo pokušaj prebacivanja i raspodela krivice na sve prosvetne radnike kao još jedan pokušaj izbegavanja lične odgovornosti osoba iz ove škole. Kao prosvetni radnik ni jednog trenutka se nisam osetila prozvanom iz ovih tekstova i čak šta više podržavam jer iznose činjenično stanje u našim školama i prosveti kao i kadriranju u istim ! Takođe, na jednom sastanku u školi smo sa kolegama iščitavali presudu odgovornima u ovoj niškoj školi,( ne ovu poslednju od 2 miliona dinara već prvu iz 2012.) gde poimenice pišu imena odgovornih pa je više Vaše spinovanje da je sud osudio sistemsku grešku a ne školu i odgovorne iz iste nego medija. Nije uredu da zovete upomoć struku na ovaj način i za ono u čemu ste do guše umešani jer većina prosvetnih radnika pošteno radi svoj posao i ne vidi sebe u ovim medijskim tekstovima !

 7. Milanka каже:

  Nema hajke. Govorite paisalno i uopstrno a slucaj je vrlo jasan i ličan. Dete se ubilo, činjenice su jasne ko du akteri, zlostavljači i proesori. NEPRIHVATLJIVO JE da razreni staresina koji se poneo talo kako je cinjenicno dakazano I DALJE OBAVLJA PPSAO NASTAVNIKA I PEDAGOGA. Da ima i malo savesti, sama treba fa promeni profesiju….oz moralnih razloga. Umesto toga ona laze i konkurise za mesto kojim direktno zabsda prst u oko rofiteljima umrlog deteta. Znaci nema hajke na SVE nastavnike i trazi se pravda za Aleksu koja se uporno gazi i zaobilazi. Svaki pojefinacni slucaj ima svoje cinjenice i sboju istonu zato nemojte uopstsvati nesto sto je veoma licno i lasno kao beli dan.

 8. Natasa каже:

  Strasno i sramota. Ko treba da vas brani i od cega ? Pa kakvi ste vi prosvetari ako ocekujete da vas neko brani ! Prosto sam zgrozena ovim sto je napisala Milena . Vi okrecete glavu od istine Milena ! Vi bezite od problema . Da je vase dete zakopano gosodjo ili ti gospodjice Milena …kako biste vi reagovali ? Sram vas bilo

 9. mica каже:

  Milena vi ste neupućeni u dogadjaje pa bolje crtice ne provocirajte ovaj narod i roditelje

 10. Пера каже:

  Неће ме изненадити ако ову наставницу буду линчовали на улици, с обзиром каква медијска хајка се врши. Прогласише жену за убицу самоубице.

 11. mica каже:

  Kakva hajka pobogu,žena je lagala da je bila na bolovanju i dala je nasilniku peticu iz vladanja o čemu vi pričate???Pa primljena je tamo jer ima vezu kao i većina ovih spoljnih saradnika.Kakav je to konkurs gde se ne zna ko ima koliko bodova i nema prava žalbe.Pustite Aleksu na miru!!!

 12. An каже:

  Da li laže ministar ili laže Kurir?
  Ne ulazim sada u priču da li koleginica Mirjana treba da bude savetnik ili ne. Samo, ako neko nije upoznat, objašnjavam postupak:
  bio je konkurs, prijavljivali smo se svi koji smo želeli i smatrali da imamo kompetencije. U školskim upravama smo imali razgovore sa prosvetnim savetnicima, oni su odlučivali ko će biti primljen. Te svoje odluke su slali ministru na odobrenje, tj. da napravi Rešenja, da nas imenuje na ta mesta. Evo, i dalje stoji ista lista na sajtu, i koleginicino ime je tamo. Evo linka:
  http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2017/01/Resenje-ministra-o-izboru-savetnika-spoljnih-saradnika.pdf

  I nismo na 4 godine, nego na 2. To ne menja suštinu, samo još jednom pokazuje kako se ljudi „frljaju“ sa činjenicama.

  • mica каже:

   O čemu vi pričate,pa ministar nema pojma ko je izabran a izabrani su podrobni,oni koji će biti poslušni.Recimo u Jagodinskoj školskoj upravi nije izabran nijedan kandidat koji ima zvanje pod.savetnika iako je preporuka ministra bila da oni imaju prednost.Izabrani su ljudi koji se sviđaju načelnica i tačka.

 13. gabrijela каже:

  Od javnosti se trazi da se svrstava, potrebna je krv. Potrebno je da se neko razvlaci i lincuje. U svetlu najavljenog strajka nece biti cudno ako isplivaju i drugi slucajevi, ovakvi i onakvi. Aleksina majka je dozivela strasnu sudbinu, tesko je i misliti na to. Nikako mi nije namera da je svojim komentarom uvredim. Ipak, mi koji smo s druge strane dobro znamo sta mozemo, jos bolje sta ne mozemo. Ne poznajem nikog od aktera, tesko da bih branila ministra, ali bih tesko i optuzila nastavnicu. Mi smo, svi zajedno, pretvoreni u dzak za udaranje, na nas je odavno otvorena sezona lova, bez lovostaja. Ali, kad nas sve ustrelite ostacete s ovima sto misle da je zemlja ravna ploca, da je more neko posolio i sede pod jabukom da utvrde gravitaciju. Tuzno, pretuzno. Roditelji, gradjani, probudite se…

  • Milena каже:

   Naravno da niko roditelje ne zeli da vredja. Ali bas zato sto je ceo slucaj jako bolan prosvetni radnici cute, pogotovo oni iz te niške osnovne skole, jer znaju da, sta god rekli, bitku gube unapred. Jer oni su nastavnici, visoko omrazeni, a na drugoj strani je dete. I zato cute. Ali to ne znaci da su roditelji u pravu. I ovakvu hajku, ne samo na spomenutu nastavnicu vec na sve prosvetne radnike, treba odmah, hitno prekinuti. Bravo za vas koji ste ucinili taj korak kad vec onaj ko treba da nas brani to nije ucinio.

  • Nataša D. каже:

   Vi se probudite! Vi znate najbolje u šta je pretvoren sistem. Vi implementirate beskrajne, umobolne reforme koje su nas dovele tu gde smo. Vi ste podobni da pričate o tome. Ali vi ćutite, nigde vas nema. A kada dodje do ovako zastrašujućih i nemerljivo bolnih posledica onda vam smeta „javnost“. Izađite iz budžaka u koji ste gurnuti i počnite da držite javne časove. Pričajte o uzrocima, ukazujte na posledice. Vi ste kompetentni. Ali, morate da pravite razlike između prosvetara i prosvetara. Toga ima svuda, pa i u vašoj branši. Samo su deca NAŠA!!!!!!!!!!!

Top