Home >> Друштво >> Славски колач у кућама знања

Славски колач у кућама знања

Свечаним приредбама ђаци и наставници прославили Савиндан, школску славу

– Биће ово значајна година за развој образовања, мора се поправити статус запослених у образовању, најавио министар просвете

Ломљењем славског колача и приредбама у кућама знања широм Србије ђаци, учитељи, наставници прославили су Савиндан, школску славу. За запослене и ученике био је то радни дан, али наставе није било.

Владала је свечарска атмосфера. Школарци су се потрудили да беспрекорно прикажу данима брижљиво припреман културно-уметнички програм у част светитеља и његовог дела.

Врачарску осмолетку „Душан Дугалић” у којој уче малишани са сметњама у менталном развоју, аутизмом, Дауновим синдромом и вишеструким здравственим потешкоћама одабрали су да на Савиндан посете Младен Шарчевић, министар просвете, Горан Весић, градски менаџер, Тања Поповић, градска већница задужена за образовање, и Милан Недељковић, председник општине Врачар.

Ђацима и просветним радницима министар је честитао школску славу охрабрујућим најавама да ће ова година бити значајна за развој образовања и да се мора поправити статус запослених у образовању и то повећањем плата, усавршавањем наставника и оптимизацијом система.

Посетом школи за малишане ометене у развоју, на школску славу, како је Весић рекао, желели су да покажу да су сва деца једнака и да друштво мора да нађе начин да сви малишани постану вредни чланови заједнице у складу са могућностима.

Осмолетку „Душан Дугалић” похађају ђаци са територије десет градских општина и из три дома за децу лишену родитељског старања, подсетио је градски менаџер. Похвалио је садашње руководство општине Врачар зато што, за разлику од претходника, финансира превоз деце са сметњама у развоју до школе што је значајна олакшица породицама тих малишана.

Такође на Врачару, али у Трећој београдској гимназији, домаћин школске славе био је Синиша Мали, градоначелник Београда. Пресекао је славски колач и запалио свећу са Миленком Мацуром, 

директором школе. Томе су присуствовали Златибор Лончар, министар здравља, Снежана Ђурић, градски секретар за образовање, и њен заменик Игор Раичевић.

– Свети Сава оставио је неизбрисив траг у просвети, култури, образовању и развоју наше државе, а Савиндан је прилика да директорима и професорима захвалимо за све што су учинили да ђаке изведу на прави пут – рекао је Мали и истичући да се преци који су допринели просперитету Србије не заборављају, подсетио да ће Београд подићи споменик Стефану Немањи.

Градоначелник је најавио да ће истрајати у томе да се заједно са Владом Србије нађе начин да се реконструише зграда Треће београдске гимназије да би ђаци и наставници најзад имали боље услове за стицање знања у здању које је подигнуто 1906. године, а капиталну обнову не памти. 

Врачар чува успомену на светитеља Саву

Свети Сава је крсна слава општине Врачар, посебно значајне у историји и култури Србије и њеног главног града „још од када је силни Синан-паша 1594, пре 423 године, управо на Врачару спалио мошти Светог Саве желећи тако да уништи сваки осећај Срба за хришћанство и православље и да спаљивањем моштију светитеља уништи Српство”, како је приликом ломљења врачарског славског колача рекао Горан Весић.– Догодило се супротно од онога што је Синан-паша прижељкивао, настало је најсветије место за Српство и посебан симбол нашег града. Они који данас руководе општином Врачар не само што треба да је учине бољом за живот суграђана, него имају и обавезу да чувају успомену на Светог Саву кога славе – казао је Весић.Обраћајући се званицама на свечаности обележавања Савиндана, Милан Недељковић, председник општине Врачар, истакао је да је брига према најмлађим суграђанима међу приоритетима општине.Најавио је да се планира проширење порте Храма Светог Саве, реконструкцијом Улице Боре Станковића, и изградња подземне гараже у Скерлићевој улици са око 1.000 паркинг места, да би верници и туристи могли лакше да долазе у обилазак светиње. 

 (Политика)

Top