Home >> Синдикат,Штрајк >> Скраћени часови – Протест и штрајк УСПРС у петак

  • Коментари су искључени на Скраћени часови – Протест и штрајк УСПРС у петак
Скраћени часови – Протест и штрајк УСПРС у петак

Размишља се и о радикализацији штрајка

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић најавила је да ће у петак, 17. марта, чланови тог синдиката одржати протест испред Владе Србије. Као један од захтева, она је навела испуњавање Споразума о решавању спорних питања, који је потписан на крају петомесечног штрајка, 2015. године.

– Протест ће почети у 12.05. Наши чланови ће у школама скратити часове на 30 минута и тиме ће бити послата јасна порука, тражимо да се испуни потписано, ни више, ни мање. Пре свега Закон о платним разредима који би унео правду у плаћање буџетских корисника – рекла је Јасна Јанковић за портал „Градски биро“.

Не можемо да дођемо до премијера

Она је рекла и да се размишља о радикализацији штрајка јер пуних годину дана представници УСПРС не могу да дођу до премијера и почну разговоре о динамици испуњавања споразума или можда неком његовом анексу.

– Жалосно је да се брига о младима и образовању своди на испразну причу. Тако су нам деца највеће богатство и школство нам је стуб друштва, али када се са запосленима у том истом образовању нешто договорите, чак и потпишете, онда се то не мора испуњавати. Унија СПРС је зато протест назвала !Човек се веже за реч“ – казала је Јасна Јанковић.

skola12

На питање да ли ће позив на штрајк бити упућен и другим синдикатима, она је одговорила потврдно.

– Свакако, Конфедерацију слободних синдиката, чији смо чланови, добронамерне људе и родитеље да подрже учитеље своје деце. Без икаквих задњих намера или политичких конотација, борићемо се за враћање достојанства наставничке струке, против понижавања сваке врсте, дискриминације и насиља. Залагаћемо се да сви у Србији схвате да је рушењем просвете, овој земљи одузета будућност – навела је она.

Сокић: СРПС се неће придружити протесту УСПРС 17. марта

Потпредседник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) Миодраг Сокић изјавио је данас да се тај синдикат неће придружити протесту и штрајку Уније синдиката просветних радника Србије у петак, 17. марта.

skola21

– Сви синдикати ових дана преговарају са министрима о платама. Преговори су у току и настављају се ове недеље. Искуство нам каже да треба да исцрпимо тренутну добру вољу министарстава, па тек, уколико преговори не успеју, логично би било да се синдикати договоре и о евентуалном протесту и штрајку – рекао је Сокић.

Како је навео, пошто УСПРС није консултовала остале синдикате, већ је проценила да треба да иде сама, „онда је став СРПС-а да се не придружује једностраним и самим тим, штетним потезима УСПРС-а“.

(Блиц)

Top