Home >> Образовање >> Школе ипак бирају нове уџбенике за први и пети разред или можда не?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Школе ипак бирају нове уџбенике за први и пети разред или можда не?
Школе ипак бирају нове уџбенике за први и пети разред или можда не?

Новог одабира уџбеника за први и пети разред за наредну школску годину ће ипак бити, пошто је Министарство просвете променило ранију одлуку да се уџбеници које су учитељи и наставници изабрали ове школске године не мењају за наредну генерацију ђака.

Министарство је такву одлуку правдало жељом да се избегне додатно финансијско оптерећење родитеља, након чега су реаговале поједине издавачке куће, тврдећи да је Министарство прекршило закон, којим је недвосмислено прописано да се за годину, у којој се први пут примењује нови програм наставе и учења (што је ове године случај с првим и петим разредом) уџбеници бирају на период од једне школске године.

У најновијем допису упућеном основним школама Министарство такође подсећа на овај законски члан, наводи да се школе могу одлучити да поново бирају уџбенике за први и пети разред за наредну школску годину (уз образложење које ће дати савету родитеља), али такође износе и мишљење да поновног одабира не би требало да буде.

– С обзиром, да ће се у школској 2019/2020. примењивати нови програми за други и шести разред, Министарство сматра да би требало избећи додатно финансијско оптерећење за родитеље које би проистекло из одлуке школе да за наредну школску годину изабере и нове уџбенике за први и пети разред, наводи се у одговору који је Данас добио из Министарства просвете.

Међутим, остали смо ускраћени за одговор да ли својом сугестијом наводе школе да прекрше закон, које је само Министарство донело. Питали смо и зашто је у закон унето решење да се за школску годину у којој се први пут примењује нови програм уџбеници бирају само за једну школску годину, ако сада (с правом) тврде да то родитељима представља финансијски намет.

Своју препоруку школама да се за школску 2019/20. не бирају нове књиге за први и пети разред Министарство образлаже чињеницом да се у каталогу уџбеника у тренутку одабира налазило 69 одобрених наслова за први и 106 за пети разред, које је припремило 16 издавача и да је на тај начин био омогућен широк избор.

Према Закону о уџбеницима, школе које се ипак одлуче да за први и пети разред поново бирају уџбенике, мораће да их користе четири школске године.

Извор: Данас

Top