Home >> Образовање,Слајдер >> Школа у доба короне

Школа у доба короне

Тема јутра Новог дана на телевизији Н1 била је школа у доба короне. Како безбедно организовати наставу у условима епидемије. Гости су били Драган Туцаковић, директор Средње техничке школе у Ужицу и Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Драган Туцаковић, директор средње Техничке школе у Ужицу и Александар Марков из Форума београдских гимназија говорили су у Новом дану о предложеном моделу поласка у школу у време пандемије. Туцаковић каже да су дефинисали које су основне дилеме и проблеми које су наставници имали. „То се односи углавном на оцењивање ученика, јер су највеће дебате биле како и на који начин објективно оценити знање ученика“, каже. Марков истиче да им је циљ „да се осигура безбедност наставника“.

Туцаковић је рекао да, када се догодила ова пандемија, њихови наставници су већ седам година радили на платформи Оффице 365.
„И имали су знања да довољно брзо укључимо и ученике на платформу, тако да смо врло брзо створили виртуелно окружење које је дозволило да се сви процеси реализују“, каже он.

Додаје да су дефинисали које су основне дилеме и проблеми које су наставници имали.

„То се односи углавном на оцењивање ученика, јер су највеће дебате биле како и на који начин објективно оценити знање ученика. Вероватно сада када будемо добили од Министарства јасна упутства и препоруке о моделима који су препоручени, ми ћемо то анализирати и највероватније, сада без неких дубљих анализа од стране мојих колега који учествују у тиму, мислим да ћемо се одлучити за ову комбиновану форму“, каже он.

Каже да њихово искуство у претходној наставној години показује да су ученици редовно обављали све задатке, као што је предвиђено годишњим програмом рада.

„Поштоваћемо све епидемиолошке мере и у том смислу направити оптималну организацију“, каже Туцаковић.

Александар Марков из Форума београдских гимназија је мишљења да је један од највећих пропуста и Министарства просвете и Кризног штаба што нису укључени људи из праксе који би „својим саветима допринели бољој организацији“.

„Ни Форум гумназија, ни репрезентативни синдикати, ни представници школа нису били укључени у планове“, каже он.

Како је рекао, захтеви које су упутили, односе се, пре свега, на безбедност наставника.

„Мислим да је то црвена линија испод које не бисмо смели да идемо, јер је потпуно извесно да ће настава бити или већим делом у учионици или делимично. Циљ нам је да осигурамо безбедност наставника, јер ако наставници почну масовно да обољевају, неће бити наставника који могу да држе наставу“, каже Марков.

Један од захтева је, каже, да наставници који се појаве са симптомима коронавируса имају предност приликом ПЦР тестирања.

„Да их не враћају кући док се не појаве екстремнији симптоми, већ да им се омогући тестирање и брзи резултати“, каже.
Истиче да ће захтеви данас бити упућени, а да су их јуче упутили као саопштење за јавност, као одговор на одлуку коју је донео Кризни штаб.

„Сматрам да би сви синдикати и сви запослени требало да повуку ту црвену линију и да испод тога не иду. Сматрам да је то неки минимум који је држава дужна према наставницима да испуни, морамо да имамо реалан приступ. Имам утусак да је поново кренула кроз медија ситуација да се релаксира“, каже Марков.

Према његовим речима, тешко је прогнозирати и како ће се ученици уклопити и какви ће резултати бити.

„То остаје тек да видимо од 1. септембра“, каже Марков.

Извор: Н1

Top