Home >> Синдикат >> Скочио минималац!

Скочио минималац!

Вулин: Минимална цена рада 130 динара од 1. јануара

Минимална цена радног сата у Србији од 1. јануара 2017. годне износиће 130 динара по сату, саопштено је данас након седнице Социјално-економског савета

„То ће чинити значајно повећање на месечном нивоу од 1.586 динара, при чему ће минимална месечна зарада бити 22.620 динара“, рекао је министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на конференцији за новинаре у Влади Србије. Он је казао да је економија у Србији напредовала тако да су у влади сматрали да има простора за повећање минималне цене рада. „Политика ове владе је да делимо колико смо зарадили и да сваки напредак осете грађани“, рекао је Вулин и додао да тај Владин предлог представља средње решење, између захтева синдиката – 133 динара , и максимума од 127 динара који су могли да прихвате послодавци.

Минимална цена рада последње две године износи 121 динар по сату, а према проценама синдиката између 300.000 и 350.000 радника прима минималну зараду.

Вулин је додао да ће та одлука бити усвојена на првој следећој седници владе, и то је, како је додао, само техничка ствар.

„Ово повећање минималне цене рада доказ је да је влада спремна да повећа примања чим се за то створе могућности. Чим смо могли да повећамо цену рада а на основу добрих резултата, ми смо то и учинили“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, сви учесници дијалога су свесни економског момента и реалних оптерећења привреде и положаја радника.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је да тих 130 динара можда представља „недовољну цену за запослене“, али је ипак помак.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић изјавио је на конференцији да су чланови Уније сматрају да не постоје реални услови у привреди за повећање минималне цене рада, те су понудили 127 динара, због инфлације.“Преко тога нисмо имали право да идемо даље“, нагласио је Атанацковић.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак изјавио је да је договор око минималца збир уступака свих учесника у социјалном дијалогу.

„Предлог синдиката био је 133 динара, послодаваца 127 динара и усвојено је да буде 130 динара што је такорећи аритметичка средина“, рекао је Чанак.

„Разумем капацитете владе, до максимума су изашли у сусрет овај пут, јер то је социјални дијалог. Разумем и да су послодавци направили један озбиљан корак напред“, оценио је Чанак и изразио задовољство што је радна група квалификованије радила него раније.

Атанацковић је рекао да послодавци поздрављају што се влада озбиљно бави привредним проблемима, и да зато верују да овај уступак неће бити штетан по привреду.

„Добили смо уверење и премијера Александра Вучића да ће се изједначити плаћање комуналних услуга за грађане и привреду, да ће се укинути намети који чине неизвесност“, рекао је Атанацковић.

Вулин је навео да је политика владе таква да привреди што више олакша пословање.

„Решеност владе је да се изједначе таксе за привреду и грађане и да привреда не буде талац политике локалне самоураве, јер привреда тражи предвидивост“, рекао је Вулин и додао да ће влада сигурно исправити бројне аномалије које су годинама мучиле привреду.

(„Новости“)

Top