Home >> Синдикат,Штрајк >> Синдикат оружара упозорава Владу

  • Коментари су искључени на Синдикат оружара упозорава Владу
Синдикат оружара упозорава Владу

Положај запослених све гори, а став министра одбране игнорантски

Синдикати фабрика наменске индустрије Прва искра, Први партизан, Милан Благојевић, Крушик, Слобода и Застава оружје закључили су да се социјално-економски положај запослених све више погоршава и да је даље умањење зарада радника наменске неодрживо, саопштено је данас из тих синдиката.

Како је наведено, синдикати су упутили захтев премијеру да се разговара о проблему- умањењу зарада радника наменске индустрије који су обухваћене мерама Владе о смањењу, јер истичу да се ради о предузећима чији радници раде у високоризичним безбедоносним условима због чега су им угрожени животи, а као доказ наводе честе несреће и повреде на раду у фабрикама наменске индустрије.

„Радници данас плаћају цену повећаног нивоа обољења различитих, тешких па и канцерогених болести, с обзиром на то да су фабрике претрпеле тешка разарања од стране НАТО бомбардера када је на њих бачено преко 200 пројектила са несагледиво штетним последицама по здравље радника“, наводи се у саопштењу.

12

Синдикати наменске наводе да министар одбране показује „игноратски став“ према том проблему и „не показује заинтересованот да уђе у решавање питања“.

Такође, наводе из синдиката, сама чињеница да за 10.000 радника у наменској индустрији, фабрике обезбеђују исплату зарада из реалних извора, што доприноси пуњењу државне касе, због тога не постоји никакав основ да се радници наменске индустрије даље кажњавају, док држава, како сматрају, убира велика средства по различитим основама.

„Уколико се и Влада оглуши о захтеве синдиката, синдикати фабрика наменске индустрије ће донети одлуке о активностима које треба да допринесу мењању тешког социјалног статуса радника у наменској индустрији“, закључују синдикати наменске.

Раније данас, запослених 28 инвалида у предузећу „Застава Инпро“, који од 10. октобра штрајкују глађу, одбили су да окончају свој штрајк, унапред су одбили социјални програм који им још није понуђен, никакви преговори их не интересују и држе се својих захтева.

(Курир)

Top