Home >> Друштво,Синдикат >> ШЕСТА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА – ОТПИСАНИ ДРУГИ ДЕО

 

Сада већ далеке 2007. године  СОС  ( читати прва помоћ руководећим органима) дао је, преко својих прекаљених синдикалних чланова у Шестој гимназији, подршку озбиљно уздрманом директору школе због афере око поправљања оцена. Медији су били преплављени насловима о дешавањима, синдикат је бранио директора, а  како га је одбранио видећемо 30. маја за када је заказан главни претрес по кривичном предмету због кривичног дела из члана 359/1.

 

Вук длаку променио, али ћуд остала иста

 

Но, прођоше оволике године, вук је длаку променио, али ћуд остала иста. Елем, у Шестој београдској гимназији у уторак 02.04.2013. године у 13,00 часова, одржан је сатанак синдикалне организације, чланице СОС-а. На огласној табли је стајао позив за састанак члановима и свим заинтерсованим запосленим лицима у школи. Састанак је, дакле, требало да буде отворен, а вероватно из два разлога: први јер је тачка дневног реда била – разматрање актуелне ситуације у Шестој београдској гимназији ( инспекцијски извештаји), а други јер је састанку требало да присуствују и председник Бранислав Павловић и адвокат СОС-а, господин Јерковић.

 

Бранислав Павловић

 

 

Не лези враже, неко се досетио да би се од толике отворености дала створити неконтролисана интелектуална промаја, не дај Боже какво ушинуће или заустављање општекорисних ветрова, па је седница одмах, по хитном поступку, проглашена затвореном.  Тајна вечера је могла да почне.

Предмет грлате расправе главате господе и мета змијосиктања јесу представке које је други синдикат, члан ФБГ-а, слао надлежним институцијама, најчешће у вези са неправилностима у раду привременог школског одбора, или раду директора, као и неке од представки које су упућивали предметни професори потписујући се лично, без икакве потребе за синдикалним покрићем.

 

Окот кога се треба решити

 

 

Сценарио из 2007. се поновио –  потписници представки представљени као рушитељи Шесте београдске гимназије,  они што износе прљав веш, окот кога се треба решити, како школа не би била затворена што јој иначе, по изнетом мишљењу, прети због поменутих представки ( доказ о поновљеном сценарију је у записнику са седнице синдиката из 2007.) . У то име, потпредседник синдикалне организације СОС-а у Шестој гимназији, професор математике, позвао је директора школе да одмах прекине текући састанак (дисциплински поступак у одељењу II/5) и дође на састанак синдиката, што је овај  ОДМАХ и учинио.

 

Мангуп зна праву адресу

 

Тако су у свесаборном духу и расположењу донети и неки закључци. Директор се захвалио на позиву, а онда се богме и пожалио да га мобингује овај други, непослушни синдикат који свашта пита и пријављује (замислите пита где су државне паре, где су одлуке за службена путовања у иностранство… ) и да је он, ето, принуђен да тражи заштиту. Мангуп зна праву адресу! Прво му је предложено да неподобним несрећницима пронађе нова радна места, у другим школама, што је директор проценио као неизводљиво у овом тренутку. Тада велики маг адвокат ( заступао иначе на суду и бившег директора Александра Хрњака по тужби за мобинг, то му је изгледа уска специјалност) даје правни савет за заштиту (парафразирамо): Сви који пријављују треба да буду опоменути, а ако поред опомене наставе да пишу пријаве, онда треба да буду суспендовани, на крају да добију и отказ, па нека после свој статус решавају на суду! Откровење и општа еуфорија, директор обећава да ће прихватити савет и применити га!  За разлику од бриселског, овај споразум је успешно окончан!

 

Чланови ФБГ-а су претрнули од страха

 

Сматрамо да је садржај овог састанка важно предочити јавности не зато што су чланови ФБГ-а сада претрнули од страха, већ зато што су овакви закључци од значаја за цео колектив. Директор пре свега мора да схвати да сви притисци који треба да обезбеде тајност намера и деловања управе школе (на чему он много ради) у старту могу бити проглашени пропалим, јер се институција под таквим притиском одмах претвори у кућу Великог брата, почне да цури и прелива на све стране, по принципу у цара Тројана козје уши, а све на штету Великог брата – диктатора.

У овом тренутку је најважније да и они професори што не припадају ниједном синдикату, а има их око четрдесет, буду обавешетени да је споразумом између директора школе и СОС-а, обезбеђено и дефинисано како ће бити кажњавани ( преваспитани, кроћени, истребљени) они који се усуде да буду било чиме незадовољни, или да, не дај Боже, напишу неку представку.

 

Да ли је то директор Шесте учлањен у СОС

 

Поставља се и питање на основу којих критеријума и приоритета директор Шесте гимназије доноси одлуку да присуствује састанку синдиката СОС-а, а да не присуствује ниједном одељенском већу, што је претворио у неславну праксу од када је на тој функцији, да не помињемо чињеницу да је одељенска већа ограничио на десет минута. Зашто месецима одбија да одговори на писане захтеве чланова друге синдикалне организације, игнорише по свим питањима чланове ФБГ-а, не само да не комуницира на професионалном нивоу, већ и не упућује елементарно културни поздрав или отпоздрав. Да ли је то директор учлањен у СОС?

 

Шеста гимназија заточеник политичке игре

 

Пошто нисмо имали прилику да лично питамо господина Павловића, због природе састанка, као врсног познаваоца свих прилика у просвети и држави, користимо ову ситуацију да га замолимо да нам одгонетне енигму политичког заточеништва у коме се нашла Шеста гимназија као институција. Наиме, школа је у привременим мерама од априла 2012. У октобру 2012. истиче мандат Привременом одбору, затим наступа црна рупа од три месеца (када су се додуше десила занимљива службена путовања у иностранство) , све до 12.02.2013. године. Тада се новим решењем министра поставља поново Привремени одбор у потпуно истом саставу  са неограниченим мандатом. За све ово време, било је седница Градске скупштине на којима су верификовани школски одбори, али не и за Шесту београдску гимназију! Господине Павловићу, знате ли можда где је дошло до кратког споја између локалне самоуправе и Министарсва просвете и зашто је Шеста гимназија заточеник политичке игре? Коме одговара оваква ситуација? Одговорите нам као искусни синдикалац, а не као републички заштитник директора. А касније ћемо о оном, типично синдикалном, ди су наши (државни) новци?!

 

Синдикат ФБГ Шесте београдске гимназије

2Comments

  1. гром каже:

    Све, све! али оно са одељењским већима ми није јасно! Закон је ту потпуно одређен, и то је ствар одељењског старешине а директор није члан одељењског већа; може да присуствује на позив одељењског старешине, иницира,,, а све друго никако! А није да је само тамо тако, ал’ тада је не кривим њега већ одељењске старешине!

  2. Gordana каже:

    Postoji li igde u svetu SINDIKAT specijalizovan za pružanje podrške DIREKTORIMA? Trabanti koji štite direktore i figuriraju u organima upravljanja školom godinama, postoje,svuda, neretko su i tema gorke satire. „Dan dugih noževa“ u Šestoj u utorak u jedan sat nije ni satira ni humor, već realnost,gadna i zabrinjavajuća iznad svega.

Top