Home >> Друштво >> Село брани учитељицу

  • Коментари су искључени на Село брани учитељицу
Село брани учитељицу

Стално радим као замена, због старог судског спора, који увек користе као разлог да не добијем стални посао

Директор Основне школе „Бранко Радичевић” у Ченти изненада је преполовио норму професорки енглеског језика Афродити Илић, па она сада мора да путује и допуњава часове у другој школској установи, док је за другог наставника поменутог језика у овој школи доведена Београђанка која путује на посао. Илићева у школи предаје више од пет година.

– Стално радим као замена, због старог судског спора, који увек користе као разлог да не добијем стални посао. На почетку године преузела сам и разредно старешинство и онда ми је изненада саопштено да ми се виши разреди одузимају, да остајем са 40 одсто норме и са платом од 16.000 динара. Уместо мене, запослена је колегиница из Београда. Кад сам директора питала зашто, он је одговорио да се врши притисак на њега – каже „кажњена” наставница.

Родитељи и ученици се не слажу са одлуком директора, па су послали петицију на све адресе надлежних институција, али са директором нису успели да се састану. Они траже објашњење зашто, након промена, у Ченту путује наставница из Београда, којој ће се, наравно, плаћати путни трошкови, а из Ченте ће у Идвор морати Афродита Илић, како би у тамошњој школи предавала енглески.

И њој ће се, по слову закона, исплаћивати путни трошкови. Све се то плаћа из буџета, из џепа свих грађана. Директор Златко Булић не види у свом поступку ништа необично.

– Биле су инспекције и утврдиле да је рађено све по закону – рекао је он новинарима.

У зрењанинским синдикалним организацијама се жале да су запослени на одређено време заиста незаштићени. Коментаришући случај оштећене наставнице из Ченте, Душан Кокот из зрењанинског синдиката „Независност” је рекао да она није члан ниједног синдиката, да у школи „Бранко Радичевић „не делује” синдикат, али да ће ићи у Ченту да испитају да ли могу некако да помогну Афродити Илић.

(Политика)

Top