Home >> Образовање,Реформа,Упис >> Шарчевић Вербићу одузео глас
Шарчевић Вербићу одузео глас

Министар просвете одустао од идеје да повери важан посао претходнику. Требало је да бивши министар буде председник групе за велику матуру

ИАКО је на примопредаји дужности министар просвете Младен Шарчевић најавио да његов претходник Срђан Вербић остаје у министарству како би предводио групу која ће осмислити концепт велике матуре – ипак се предомислио! На састанку радне групе, прекјуче у Министарству просвете, Вербићу је уручено решење на ком пише да је придружени члан групе без права гласа. За председника је именована Драгица Бабић Павловић из Института за психологију.

Бивши први човек просвете није желео да коментарише ово изненађење, а како је министар Шарчевић службено отпутовао у Кину, нисмо успели да дознамо ни његове разлоге за нову одлуку. Претходно, у изјавама новинарима, потврдио је да ће Вербић остати како би се посветио увођењу велике матуре.

Према првобитним договорима, Вербић је концепт државне матуре, пре две недеље, представио Националном савету за високо образовање и Конференцији универзитета Србије. Министарство је потом од Националног савета тражило да именује своја три представника у радној групи. Њихови адути били су академик Слободан Грубачић, проф. др Дарко Плећаш и проф. др Зорана Лужанин, бивши државни секретар у Министарству просвете. Међутим, и Лужанинова је у петак добила телефонско обавештење да је искључена из радне групе.

– Била сам на састанку прошле недеље и почели смо да се договарамо о конкретним активностима, да би ме у петак позвала секретарица из министарства и саопштила ми да у понедељак не долазим – каже Лужанинова за „Новости“. – Непријатно сам изненађена оваквим односом и начином на који министар комуницира са академском заједницом. Министар је послао Националном савету захтев да пошаљу још једног кандидата, а није им рекао да је то уместо мене. После ми је образложено да је став министарства да ја не могу да будем представник Националног савета, јер нисам њихов члан.

Нови људи

РАДНА група ће, тако, остати без бивших челних људи Министарства просвете. Нови чланови, које је предложило министарство су – Драгица Бабић Павловић, председница, др Александар Бауцал и Нада Вуковић, директор у образовном систему „Руђер Бошковић“, из којег је Шарчевић дошао у министарство.

(Новости)

2Comments

 1. Српски сељак из Горње Мутнице каже:

  Тек ће просветари да буду изненађени начином рада новог министра.
  Нови министар је дошао по налогу амбасадора УК да обави посао кројења образовног система Србије у складу са колонијалним потребама УК и САД (и нешто ЕУ). То значи да квалитетно образовање има да кошта и може да се добије у привгат6ним школама а у јавним школама има да се добије бофл.
  И то је сурова истина.
  Ни мање ни више.
  А ви фини просветари правите се наивни и невешти па кад вас најуре питаћете се шта вас је снашло.
  Напомена: Савети страних консултаната су у суштини тест на глупост. Ако је неко кога саветују странци глуп он то доказује безусловним прихватањем свега што му странци саветују. Петнаест година искуства показује да је елита Србије талентовано глупа јер још увек верује и послушно извршава сваку сугестију консултаната из ЕУ (доказ велике гупости). Толико глуп не може да буде свако. Само српска елита.

 2. gabrijela каже:

  Jel postoji neki poseban razlog sto je ministar “ sluzbeno“ u Kini? Il je samo resio da kupi svileno maramce? Selo dakle gori dalje al baba se ceslja..

Top