Home >> Друштво,Реформа,Ћирилица >> Шарчевић: Учинићемо све да сачувамо српски језик

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Учинићемо све да сачувамо српски језик
Шарчевић: Учинићемо све да сачувамо српски језик

На 83. Вуковом сабору

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је у Тршићу, где је присуствовао завршној свечаности Вуковог сабора, да ће министарство учинити све да заштити српски језик од лоших утицаја.

–  Част ми је да будем на 83. Вуковом сабору и да покушамо да помогнемо да ова манифестација, као и укупан Тршићки комплекс, постане једна значајна тачка на културној мапи Србије, а и шире. Увек ћемо пружити подршку манифестацијама које имају за циљ очување српског језика и културе. Из истог разлога у наредном периоду са Министарством културе и информисања покренућемо низ акција, а наш први пројекат биће повећање фонда школских библиотека – рекао је Шарчевић и истакао да ће ове године покренути и важну тему реформе образовања.

Имамо једну велику обавезу према Вуку и његовом наслеђу да негујемо језик, да не дозволимо да нам га кваре разне нове и модерне речи, да не измишљамо српско енглески који не постоји, да када причамо енглески причамо тај језик, а када причамо српски да га негујемо у изворном смислу – поручио је Шарчевић присутнима.

Према његовим речима, имамо обавезу да учимо децу да читају књиге, односно, да поред интернета знају значај прочитане књиге и писане речи:

– Зато ћемо ових дана обнављати школске библиотеке са надом да ће се покренути читалачка вештина код младих. Молим наставнике и родитеље да о томе воде дужну бригу, јер смо срећан народ који има тако добар и квалитетан језик, азбуку и толико књижевника и писмених људи.

vuk-karadzic

Уочи завршне свечаности затварања 83. Вуковог сабора у Тршићу, министар је са градоначелником Лознице Видојем Петровићем обишао Вишенаменски центар, који је саграђен како би постао национални центар за језик и културу, као и Галерију Вукове спомен школе и Музеј језика и писма.

Градоначелник Лознице је истакао да ће локална самоуправа са министарствима просвете и културе изнаћи најбоље решење да Вуков сабор не буде само место окупљања слависта већ шире популације, што ће допринети не само афирмацији културе и језика већ и региона, каже се у саопштењу.

На затварању Вуковог сабора беседу је одржао Светислав Божић, дописни члан САНУ и редовни професор Факултета музичких уметности Универзитета у Београду, а наступио је и Ансамбл народних игара и песама Србије „Kоло“.

Божић је истакао да је “Вук временом ходао све теже, али да је његов ход био довољно гибак, мудар, истрајан да пређе онолико земаљског пута колико је било потребно да види, чује, запише, утегне и увери себе и своје истомишљенике да је то што ради од непроцењиве користи за његов род“.

(Танјуг са сајта „Курира“)

Top