Home >> Образовање,Реформа >> Шарчевић у Белој Паланци: Реформа образовања почиње из малих места

  • Форум
  • Коментари су искључени на Шарчевић у Белој Паланци: Реформа образовања почиње из малих места
Шарчевић у Белој Паланци: Реформа образовања почиње из малих места

Неопходно је формирање заједнице школа-родитељ-локална заједница

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је образовно-васпитне установе у Општини Бела Паланка и у разговору са директорима школа и предшколских установа поручио да ће реформа почети из малих места.

То је и био разлог његове посете Белој Паланци, навео је Шарчевић, саопштено је из ресорног министарства.

Шарчевић је нагласио и да је неопходно формирање заједнице-школа-родитељ-локална заједница, као и успостављање сарадњеизмеђу наставника и родитеља.

„Родитељи и наставници морају бити савезници, а када је реч о ромској популацији потребно је интензивирати и променити начин мотивације те деце и њихових родитеља“, рекао је министар Шарчевић, додајући да ће и инсистирати на усавршавању кадрова у школама.

Министар је истакао да је планирано да се у наредним годинама комплетно реконструише ОШ „Љупче Шпанац“, те да се и преко Светске банке новац уложи у предшколско образовање, како би се акценат ставио на рано образовање деце.

Директорка Предшколске установе „Драгица Кончар“ Јелена Живковић, истакла је да нема листе чекања и да се деце могу уписати током целе године, док је директорка Основне школе „Љупче Шпанац“ Вања Танасковић рекла да сви тимови у школи успешно раде и да су ученици веома успешни на републичким такмичењима.

Додала је и да су посебно поносни на рад Тима за инклузивно образовање и рад Тима пројекта за спречавање раног напуштања школовања.

Директор школе „Јован Аранђеловић“ из Црвене Реке, Зоран Пешић, рекао је да ученици те школе мењају слику и постижу добре резултате.

Министарство је у оквиру Програма „Модернизација школа“ за реконструкцију те школе издвојило око 46 хиљада евра и радови су у потпуности завршени, пише у саопштењу.

Средња школе „Никета Ремезијански“, која ће ускоро обележити 75 година постојања, је такође реновирана, а директор школе Драган Крстић рекао је да је недостатак ученика највећи проблем, јер је миграција велика.

Навео је да би се тај проблем решио када би се следеће школске године био отворен нови образовни профил – информатика и деца из Ниша долазила у Белу Паланку.

Министар Шарчевић разговарао је и са председником привременог органа Општине Бела Паланка Гораном Миљковићем.

(„РТС“)

Top