Home >> Образовање,Упис >> Шарчевић: Смена директора због мале матуре

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Смена директора због мале матуре
Шарчевић: Смена директора због мале матуре

У школама Рашког, Пчињског и Нишавског округа сумњиви резултати на тестовима

Министар просвете Младен Шарчевић наредио је хитан ванредни надзор спровођења мале матуре у школама чији ученици су имали сумњиво добре резултате на тестовима из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованом тесту. Просветни саветници из школских управа ненајављени су дошли у 28 основних школа Рашког, Пчињског и Нишавског округа, и са собом однели документацију о завршном испиту.

– Тамо где будемо имали доказа да су прекршена правила биће великих последица по одговорне – од директора школа до супервизора. Они који су криви биће смењени или ће одговарати пред дисциплинским комисијама. Мислим да после тога следеће године никоме неће пасти на памет да се бави таквим стварима – најављује за „Новости“ министар Шарчевић.

– Реаговали смо првенствено на пријаве савесних дежурних наставника, који нису желели да учествују у јавашлуку појединаца. Добили смо пријаве да су у неким школама на један задатак готово сви истоветно одговорили, да деци нису одузимани мобилни телефони, па су сликали и слали задатке и добијали одговоре, да су наставници помагали на самом испиту…

Министар каже да ће се сваки случај детаљно анализирати, како не би „настрадао“ нико ко није крив. И додаје, деца неће трпети никакве последице.

Сви тестови и извештаји су сада у Заводу за вредновање квалитета образовања, који анализира ученичке радове.

– Још не можемо да откривамо детаље, јер нисмо завршили анализу, али ћемо до петка завршити контролу, а убрзо потом и послати комплетан извештај у Министарство просвете, од ког смо и добили списак школа које треба да проверимо – каже за „Новости“ Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. – На провери су радови из појединих основниш школа из Новог Пазара, Врања, Прокупља, Бујановца, Сурдулице, Ниша, Владичиног Хана, Трговишта и још неких места.

Министар Шарчевић, још првог дана полагања завршног испита, поручио је свима који преписују и дописују решења да ће покренути „лов на вештице“, наглашавајући да не мисли на децу, него на одрасле. Рекао је да је прошле године стигао касно у Министарство просвете, 11. августа, те да само зато нико није кажњен, али да ове године то неће бити случај.

Нереалан успех

У спорним школама одступања су била по неколико бодова изнад републичког просека. Рецимо, у Пчињском округу, просечан број бодова у спорних 12 школа је 22,78 од максималних 30, док је просек на нивоу целе Србије – 17,63 бода. Нереално боље резултате у тим школама ученици су постигли и у поређењу са оценама које су им закључене на крају шестог, седмог и осмог разреда.

(Новости)

Top