Home >> Образовање,Окружење >> Шарчевић: Размена искустава земаља у региону веома важна
Шарчевић: Размена искустава земаља у региону веома важна

„Много тога можемо да научимо једни од других, како бисмо направили квалитетно образовање“

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа Mладен Шарчевић изjавио jе да земље у региону могу много тога да науче jедна од друге, да jе размена искустава у образовању веома важна, те да jе то jедан од начина да се брже и ефикасниjе направи квалитетно образовање.

Oн jе, на отварању седнице Управног одбора Инициjативе за реформу образовања у jугоисточноj Eвропи (ИРE СEE), подсетио да jе Инициjатива основана 2010. године и да jе њен циљ решавање заjедничких изазова и препрека земаља у региону, међу коjима су лакше признавање факултетских диплома и развоj заjедничких стандарда занимања.

– Циљ jе решавање заjедничких изазова и препрека са коjима се наше земље суочцаваjу сваки дан – рекао jе министар, уз опаску да Инициjатива нуди решења за поjедине проблеме, омогућава да се размене искуства током реформе образовања, али и да земље чланице уче jедна од друге.

– Tо jе начин да брже и ефикасниjе направимо квалитетно образовање – нагласио jе министар и подсетио да та организациjа доприноси и развоjу заjедница, да се подстиче развоj грађана да постану активни, конструктивни чланови друштва.

Директорка Инициjативе Tина Шарић каже да jе заjеднички циљ земаља чланица да се покрену ствари у образовању, упореде искуства, и види слуичност и различитост земаља, коjи су проблеми коjе заjедно могу да реше.

– Радимо читаву вертикалу образовања и на подручjу општег и на подручjу струковног образовања и високог образовања – рекла jе Шарић и додала да се ради на промоциjи важности повезивања образовања и предузећа, на развоjу заjедничких стандарда занимања како би се касниjе омогућила мобилност радне снаге унутар региона.

– У подручjу високог образовања нарочито нас занима подручjе признавања квалификациjа. Желимо да омогућимо заjедничке стандарде квалитета коjи ће омогућити лакше признавање квалификациjа, како би грађани нашег региона могли лакше да наставе школовање у некоj другоj земљи и пронађу запослење – нагласила jе она.

Подсећа да jе тренутно процедура за признавање диплома – нострификациjа, веома дуготраjна и компликована, те да jе циљ да се постигну заjеднички критериjуми и сарадња коjа се заснива на поверењу и квалитету.

(„Блиц“)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Potrosile se pare..nista Finska, nista Svedska, sad cemu da se ugledamo na ove iz regiona..stvarno napredno…da zajedno presipamo iz supljeg u prazno…

Top