Home >> Друштво >> Шарчевић није дозволио избор спорног директора

  • Коментари су искључени на Шарчевић није дозволио избор спорног директора
Шарчевић није дозволио избор спорног директора

Након дописа нишког Локалног антикорупцијског форума, Министарство просвете није дало сагласност на избор Зорана Јонића

Министар просвете Младен Шарчевић одбио је да пружи сагласност на избор Зорана Јонића за директора Предшколске установа “Пчелица” у Нишу јер би то “довело у питање несметано обављање делатности установе”.

Приликом доношења негативне одлуке министар Шарчевић узео је у обзир доказе да је Јонић прекршио антикорупцијске и прекршајне законске одредбе, које му је доставио нишки Локални антикорупцијски форум (ЛАФ), саопштено је у Министарству просвете за наш лист.

У Министарству кажу да министар утврђује да ли изабрани кандидат за директора испуњава законом прописане услове и да ли је законска процедура поштована, а да разматра и “релевантну документацију о кандидату коју доставља надлежна школска управа, инспекцијски, судски и други органи и тела”. Министар је приликом одлучивања узео у обзир допис ЛАФ-а у којем се указује да је Јонић прекршио Закон о Агенцији за борбу против корупције, као и да га је општински орган за прекршаје казнио за ремећење јавног реда и мира док је обављао дужност директора Основне школе “Чегар“, као и достављене доказе о тим случајевима.

Управни одбор Дечије предшколске установе Пчелица у Нишу је јануара ове године једногласно одлучио да директор те установе, и у трећем мандату, буде Зоран Јонић, чије су разрешење предходно затражиле Агенција за борбу против корупције, Комисија за праћење примене Етичког кодекса Скупштине града и ЛАФ, као и поједина удружења грађана, међу којима Удружени покрет слободних станара (УПСС), због кршења низа законских и етичких норми. Јонић је на функцији директора „Пчелице“- која има 24 вртића, више од 6.000 деце и 900 запослених, од 2009. године.

Агенција за борбу против корупције је јануара ове године препоручила да Јонић буде разрешен са функције директора због сукоба интереса, пошто је као директор фебруара 2012. године донео одлуку да се на конкурсу за запошљавање изаберу синови тадашњих чланова Управног одбора “Пчелице”, Драгослава Милошевића и Верице Раденковић. Он је прекршио Закон о Агенцији и због тога што је као директор тужио “Пчелицу”, захтевајући да му се исплате јубиларних награда у износу од 141.000 динара, чиме је “приватни интерес подредио јавном и јавну функцију искористио за стицање користи за себе”, а у том поступку био “и тужилац и тужени”.

Део јавности је посебно негативно реаговао на правоснажну пресуду Прекршајног суда у Нишу против Јонића због насиља над учеником, које је извршио док је био директор Основне школе “Чегар”. Он је тада новчано осуђен јер је „нарушавао јавни ред и мир и угрозио спокојство грађана и личну сигурност“ ученика М.С. (12), кога је, између осталог, „хватао за уво и косу, а потом му одгурнуо главу ка зиду, у који је ученик ударио… а ударац о зид одјекнуо“. Инцидент се догодио 3. марта 2002. године, пресуда донета пре скоро 14 година, али је обелодањена недавно.

Јонић је све наводе демантовао, па и оне о правоснажној прекршајној пресуди, за које је казао да „нису тачне, нити доказане на суду“, најављујучи да све који то тврде тужити суду. Он је рекао да „није имао сазнања“ да је запослио децу чланова УО, а да ни таква чињеница „не може бити разлог за њихову дисквалификацију или стављање у неравноправни положај у односу а друге“. Казао је да је јубиларне награде од 2005. остварило око 500 запослених“, и то искључиво судским путем, пошто град није редовно уплаћивао средства. Исплата јубиларне награде није приватни интерес директора већ право из радног односа и признато је свим запосленима који испуњавају услове, навео је.

Притисак на запослене?
Након незваничних информација да је Јонићу ускраћена сагласност, неки „Јонићеви синдикалци“ су у установи почели да прикупљају потписе подршке, уз тврдњу да ће на наредном јавном конкурсу он бити поново изабран, тим пре што ће о томе одлучивати исти УО који га је сада једногласно изабрао. Врши се притисак на запослене, а посебно на оне који су чланови синдиката Независност, који годинама указује на неправиллности и захтева Јонићеву одговорност- рекли су за наш лист неки од запослених у „Пчелици“, желећи да остану анонимни.

(Данас, Јужне вести)

Top