Home >> Образовање,Реформа >> Шарчевић: Инсистираћу на класама у школама

  • Форум
  • Коментари су искључени на Шарчевић: Инсистираћу на класама у школама
Шарчевић: Инсистираћу на класама у школама

Високо рангиране школе имаће одређену врсту аутономије, брже ће ући у следећу фазу реформе, што ће се потом одразити на финансирање школа

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да ће школе које буду високо оцењене имати одређену аутономију и да ће с представницима синдиката разговарати о томе да се унутар самих колектива направе класе.

– Високо рангиране школе имаће одређену врсту аутономије, брже ће ући у следећу фазу реформе, што ће се потом одразити на финансирање школа и на унутрашњу расподелу – казао је Шарчевић, који је данас у Крушевцу обишао једну градску и две сеоске школе и једно подручно одељење.

Обраћајући се запосленима у Основној школи „Нада Поповић“, за коју је казао да је високо рангирана и да може да послужи као пример многим другим школама у Србији, он је рекао и да ће у разговору с представницима синдиката инсистрирати да се направе класе.

– На томе ћу инсистирати, јер унутар самих колектива постоје они који су одмакли брже, саветник, високи саветник, они за које постоји могућност међународног усавршавања, ред је да се једном о томе прича, неко ко има лоше резултате у јако успешној школи биће рангиран ниско, никоме ко није остварио добре резултате нећу потписати да буде директор школе, јер је однос квалитета школе и рада директора у тесној повезаности – казао је Шарчевић.

Министар просвете је истакао и да је у разговору с представницима крушевачких школа, школске управе и локалне самоуправе, чуо доста паметних ствари и најавио да ће министарство представнике одређених школа укључивати у разне тимове који ће се бавити одређеном облашћу, попут предузетничког образовања.

С локалном самоуправом је, како је казао, договорено оснаживање кадрова унутар службе друштвених делатности када је у питању нова конфигурација савета родитеља, који треба да допринесу да функција породице буде значајнија у раду школе, али и да њихова обавеза и одговорност буду веће када је у питању понашање ученика.

Шарчевић је поводом најављеног отварања Пољопривредног факултета нишког Универзитета у Крушевцу потврдио да се на томе ради, да постоји сагласност тог Универзитета те да се сада спроводе процедуре.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић казао је да се приводе крају све сагласности које је потребно обезбедити што се тиче Пољоприбдног факултета, те да је пре неколико дана са нишким Факултетом за физичку културу разговарано о отварању једног одељења у Крушевцу, већ можда на јесен.

До краја године затварање поглавља 25 и 26

Министар је изјавио је да ће ускоро бити отворена, а до краја године и затворена преговарачка поглавља 25 и 26, која се односе на науку и истраживање, односно на образовање и културу.

Тиме ће Србији постати доступни значајни претприступни фондови од којих ће највећи део бити уложен у стварање бољих услова у образовно-васпитним установама, рекао је Шарчевић приликом посете образовно-васпитним установама на територији Града Крушевца.

(“Блиц”)

Top