Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Саопштење СРПС
Саопштење СРПС

Коментар ФБГ: Индикативно је са каквим помирљивим тоном синдикати просвете УСПРС, СОС и „Независност“ на својим сајтовима извештавају о резултату састанка са премијером. Просто се стиче утисак да се не ради о синдикалним извештајима, већ да је први извештај послат из кабинета Кори Удовички, други из кабинета Срђана Вербића, а трећи из – Вучићевог кабинета. Саветујемо вам да посетите наведене сајтове и да се уверите у степен равнодушности и сервилности који преовладава у њима.

Оцена ФБГ-а за ова три извештаја: 1

Ипак, издвајамо доње саопштење Синдиката радника у просвети Србије, коме дајемо прелазну оцену: 2+.

Број: 28

Београд; 04. 03. 2016.

Једино о спровођењу Споразума можемо преговарати!

Данас је одржан састанак представника репрезентативних синдиката просвете и представника Владе Републике Србије. Као представници синдиката присутни су били Ранко Хрњаз(СРПС), Томислав Живановић(ГСПРС Независност), Бранислав Павловић(СОС) и Јасна Јанковић(УСПРС) а као представници владе Александар Вучић, Кори Удовички,  Душан Вујовић и Срђан Вербић са сарадницима.

Уз стандардну причу о немању новца и обећања да ће све бити, само што није, протекао је још један, као, радни састанак. Све што смо знали јуче знамо и данас, чак можда и мање. Проблеми који су били детектовани на почетку мандата ове владе ту су и сада. Представник Синдиката радника у просвети Србије изразио је своје разочарење због неспровођења готово ничег из потписаног Споразума о условима завршетка прошлогодишњег штрајка! Оно на шта смо подсетили представнике Владе Србије јесте да је тим Споразумом била дефинисана и измена Закона о основама система образовања и васпитања која се није ни нашла у скупштинској процедури. Последице тога јесу немогућност пуне примене Посебног колективног уговора. Такође, следећа замерка изнета је на рачун смањења издвајања из БДП за образовање иако је Споразумом али и Стратегијом развоја образовања дефинисано сасвим другачије. Најављен Закон о платама у јавном сектору, по речима представника власти, никоме не треба да умањи зараду па је из тога јасно да је никоме неће ни увећати. Чему онда такав закон и служи? За пуну примену таквог закона(како је дефинисано Споразумом)  потребна је политичка воља а ње очигледно нема и право је питање о чему ми можемо уопште онда преговарати? Од праћења реализације буџета и евентуалних уштеда такође није било ништа већ се буџет немилице троши и на ствари на које не би смео. На крају, једино на шта СРПС пристаје јесте анексирање свих тачака Споразума на начин да се једино датуми могу мењати али у разумним роковима. Све остало је неприхватљиво. За тај Споразум су се изборили просветни радници штрајком и нико нема право да одступи од било које његове тачке. Надамо се да ће и други синдикати бити сагласни са овим ставом СРПС.

Све у свему, састанак са већ сада техничком владом није понудио ни једно конкретно решење.

За СРПС:

Слободан Брајковић, председник

СРПС: Без решења за проблеме у просвети

(Преузето са РТВ)

БЕОГРАД – Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) саопштио је да на данашњем састанку представника репрезентативних синдиката просвете и представника Владе Србије није понуђено ни једно конкретно решење за проблеме у образовању.

Како је саопштено, представник Синдиката радника у просвети Србије Ранко Хрњаз изразио је разочарење због неспровођења потписаног Споразума о условима завршетка прошлогодишњег штрајка.

„Оно на шта смо подсетили представнике Владе Србије јесте да је тим Споразумом била дефинисана и измена Закона о основама система образовања и васпитања која се није ни нашла у скупштинској процедури. Последице тога јесу немогућност пуне примене Посебног колективног уговора“, наводи се у саопштењу.

„Најављен Закон о платама у јавном сектору, по речима представника власти, никоме не треба да умањи зараду па је из тога јасно да је никоме неће ни увећати. Чему онда такав закон и служи? За пуну примену таквог закона (како је дефинисано Споразумом) потребна је политичка воља а ње очигледно нема и право је питање о чему ми можемо уопште онда преговарати?“, саопштио је СРПС.

Како се додаје, СРПС пристаје на анексирање свих тачака Споразума тако да се једино датуми могу мењати, али у разумним роковима.

„Све остало је неприхватљиво. За тај Споразум су се изборили просветни радници штрајком и нико нема право да одступи од било које његове тачке. Надамо се да ће и други синдикати бити сагласни са овим ставом СРПС“, наводи се у саопштењу.

Данашњем састанку присуствовали су Ранко Хрњаз (СРПС), Томислав Живановић (ГСПРС Независност), Бранислав Павловић (СОС) и Јасна Јанковић (УСПРС), премијер Александар Вучић и министри Кори Удовички, Душан Вујовић и Срђан Вербић са сарадницима.