Home >> Синдикат >> Са прославе 15 година ФБОШ-а

Свима је познато да су синдикалне активности незахвални послови које ретко ко жели да ради.  Синдикалним активистима ретко се пружа прилика да уживају у свом послу, тачније речено: у симболичким ситуацијама у којима синдикат обележава неки свој јубилеј.

Прослава 15 година постојања Форума београдских основних школа представља пример таквог јубилеја. У време оснивања ФБОШ-а, ФБГ-а и ФССШБ-а, бити синдикалац у просвети било је исто што и бити непријатељ државе.

Данас је положај синдиката у образовању у сваком случају бољи и далеко „комотнији“, што се види и на овим сликама, али то никако не значи да данас синдикати образовања немају шта да раде. Довољно је да се присетимо прошлогодишњег великог штрајка у образовању, у коме су горепоменути синдикати имали водећу улогу.

Јубилеј ФБОШ-а, заједно са јубилејима ФГБ-а и ФССШБ-а, заокружује читаво једно поглавље у развоју образовања. Ова година (јубилеја – бар када су у питању београдски синдикати) уједно је и година превирања у синдикатима образовања.

Ово мало заслуженог славља представља само мали предах, јер су пред нама и нови и стари проблеми: све већи захтеви школе која иде ка реформама, насупрот запостављеном и све више омаловажаваном раду и положају наставника.

Представници ФБОШ-а, ФБГ-а и ФССШБ-а овим капама, на којима пише „Београд“, покушавају да на симболичан начин покажу нове напоре које чине за унапређење заједничке сарадње, како би имали већи утицај на одлуке које су виталне за развој образовања.

На овим сликама, поред слављеника и њихових гостију,  видите и посебне госте: бившег министра просвете др Гаша Кнежевића и бившег Секретара Секретаријата за образовања Београда Владимира Тодића.

Њихово присуство (које је и раније бележено на сличним скуповима три београдска синдиката) говори о поштовању које они исказују према онима који су им често „загорчавали живот“, док су они били на важним државним функцијама.

На крају овог извештаја, још једном честитамо ФБОШ-у на јубилеју!

 

Top