Home >> Друштво >> Родитељи негодују због цена уџбеника

Родитељи негодују због цена уџбеника

Почела продаја школских књига у претплати

Закон о уџбеницима, усвојен прошле године, није довео до јефтинијих школских књига, нити до лакших ђачких торби, а једина повољност за родитеље је могућност да се уџбеници које су школе бирале лане могу наследити

Наиме, прошлогодишњи избор уџбеника важи још наредне две школске године, а ако постојећа законска решења остану на снази, по истеку тог рока следи ново опредељивање наставника. Те књиге биће у употреби четири године.

У основним школама већ је почела продаја уџбеника у претплати. И поред могућности плаћања на рате родитељи негодују због цена уџбеника, али и због тога што их школе условљавају да морају купити цео комплет. Издавачи тврде да је ствар договора савета родитеља и дистрибутера да ли ће се омогућити наручивање целог комплета или појединих наслова. Величина комплета зависи од разреда и броја наслова за које су се наставници определили, па од тога варира и цена – у просеку између 10.000 и 15.000 динара за више разреде осмолетке, док су за ниже знатно јефтиније. Неке школе нису ставиле на списак све наслове, па наставници кад почне школска година накнадно траже географски и историјски атлас, материјал за конструкторско обликовање за техничко образовање…

Министарство просвете није успело да реализује замисао да уџбеници појефтине, јер им, како тврде, руке везује актуелни закон. Како незванично сазнајемо, разматрана је могућност да школе наручују уџбенике директно од издавачких кућа и да се заобиђу дистрибутери, који као посредници у продају имају рабат од 12 до 20 одсто. Ипак, упућени тврде да ова идеја није лако остварива у пракси и да посао који обављају дистрибутери захтева време, организацију и трошкове. Школе наручују књиге различитих издавача, а уколико би се „истиснули“ дистрибутери обе стране добиле би додатне послове – издавачи да организују превоз уџбеника из својих магацина до образовних установа, док би школе морале да ангажују некога да све те наслове разврстају по разредима и ученицима. А све то значи компликованију процедуру и више грешака, тврди један од издавача.

Број основаца који ће наредне школске године добити бесплатне уџбенике биће већи него лане, јер ће поред ученика из породица које примају социјалну помоћ, ђака са сметњама у развоју или инвалидитетом, на њих имати право треће, четврто и свако наредно дете, без обзира на материјални статус породице. Ученици млађих разреда основне школе добиће уџбеничке комплете за математику, српски или матерњи језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик. У старијим разредима предвиђени су уџбенички комплети за математику, српски или матерњи, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију, кажу у Министарству просвете.

– Када Влада Србије усвоји план набавке бесплатних уџбеника, Министарство просвете расписаће јавне позиве за издаваче. Школе су саме већ изабрале литературу која се користи на часу, а одабрана издања су у Каталогу уџбеника који важи од 2016/17. до 2018/19. године. Како школе треба исте наслове да користе ове три године, ученици ће моћи и да наследе уџбенике од претходне генерације – наводе у Министарству.

Ипак, они који планирају да продају књиге за више разреде треба да имају на уму да ће уџбеници матерњег језика, математике, биологије, историје, географије, физике и хемије ђацима бити неопходни за припрему завршног испита, на којем се тестира целокупно градиво из ових предмета од петог до осмог.

Нови програм, стари уџбеници

Уколико до почетка наредне школске године буде усвојен нови наставни план и програм за пети разред, ученици ће користити постојеће уџбенике, јер се нови неће штампати. Засад нема најава да ће се радити ни уџбеник за информатику која треба да буде обавезан предмет, а радни материјали биће обезбеђени кроз неколико пројеката, док ће део градива „покрити“ постојећи уџбеник тог предмета који је сада изборни.

(Данас)

Top