Home >> Друштво,Скандали >> Родитељ давио наставника

Родитељ давио наставника

У знак протеста против насиља над просветним радницима и пружања подршке колеги Милошу Петровићу, колектив школе је одлучио да организује штрајк упозорења и обустави рад на првом часу у обе смене, што су подржале и остале школе у Аранђеловцу

Аранђеловац – Због одузимања мобилног телефона ученици осмог разреда С. А., која га је, и поред неколико опомена, користила на часу математике, замало да страда предметни наставник Милош Петровић. Њега је после часова у холу ОШ „Милан Илић Чича” у Аранђеловцу сачекао отац ученице Дејан А., који га је вербално и физички напао, ухватио га за врат и почео да дави, испричао нам је наставник.

 – Одједном сам осетио руке на врату и нашао се између симса и прозора у ходнику школе. Притиснуо ми је јабучицу на врату, почео јаче да стеже и изговарао „немој са мном да се играш… да знаш да ћу да те убијем… наћи ћу те у Крагујевцу и убићу те”. (Петровић путује из Крагујевца да држи наставу), све јаче и јаче ме је стезао. У тренутку када сам почео да губим свест и тело је онако само почело да пада низ прозор, он је попустио притисак, а нешто касније је психологу, који му је вратио ћеркин мобилни телефон, рекао да ме је мало учио памети”, видно узбуђен описао нам је наставник тај немили догађај, који је покренуо и друга питања, о којима се овде годинама ћути.

И овај је случај требало да буде заташкан, „да новинари случајно не сазнају”, чули смо од неких наставника. Он је привремено и заташкан, јер се инцидент догодио још 8. марта, али је коначно колектив поменуте школе одлучио да се огласи и упутио је саопштење за јавност у коме се каже да је „углед и положај просветних радника одавно доведен у питање, а овај догађај је потврдио да је ситуација алармантна. Осећамо се немоћно и угрожено, па вас молимо да нам помогнете да заједничким снагама информишемо јавност и учинимо све да вратимо достојанство нашој професији”, каже се у саопштењу школе упућеном јавности.

У знак протеста против насиља над просветним радницима и пружања подршке колеги Милошу, синдикат и цео колектив школе је одлучио да организује штрајк упозорења и обустави рад на првом часу у обе смене, што су подржале и остале школе у Аранђеловцу.

Како се све то догодило и који су све били кораци у датом случају, испитује полиција и правосудни органи. Просветни инспектор Слободан Јовановић је наложио да се прибаве писмене изјаве наставника математике, психолога, разредног старешине и ђака у присуству родитеља, па ће на основу тога одлучити које ће мере предузети. Директор школе Синиша Јовановић тек размишља да ли ће школа поднети кривичну пријаву против Дејана А., који је, иначе, одбио да „Политици” да изјаву, рекавши да је све то лаж и да ће се огласити након окончања судског поступка.

Иако се оцене малолетне ученице помињу у контексту овог случаја, јер је наставнику отац девојчице то рекао на груб начин и уз неприкладне речи, он истиче да се увек борио против поклањања оцена и фабриковања вуковаца, што је већ вишегодишња пракса, не само у аранђеловачким школама. Међутим, због насиља овакве врсте, завладао је страх међу просветарима и они линијом мањег отпора повлађују и деци и родитељима.

Милош сада лечи ране не од последица дављења, већ од понижења. Није мислио, каже, ни код лекара да иде, али су га колеге одвезле у Хитну помоћ и код хирурга који су констатовали да се виде отисци прстију од последице дављења и да на десној и левој страни врата има огуљотине. То ће проћи, али сукоб и неразумевање родитеља и наставника се све више продубљује. 

(Политика)

Top