Home >> Универзитет >> Ректорка Иванка Поповић: Сваки члан универзитетске заједнице мора бити поштован

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ректорка Иванка Поповић: Сваки члан универзитетске заједнице мора бити поштован
Ректорка Иванка Поповић: Сваки члан универзитетске заједнице мора бити поштован

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић изјавила је данас поводом недавног коментара министра просвете Младена Шарчевића, о учешћу академске заједнице у суботњим протестима…… да личност сваког члана универзитетске заједнице, коју чине наставно и научно особље, студенти, сарадници и ваннаставно особље мора увек бити поштована у складу са уставним и законским јемствима интегритета, достојанства и права на приватност.

„Уставом Републике Србије сваком грађанину и грађанки зајамчена је слобода мишљења, изражавања, мирног окупљања, као и упућивања петиција. Та права припадају и члановима академске заједнице, уз обавезу да унутар универзитета делују политички неутрално“, навела је Иванка Поповић у писаној изјави.

Подсетила је на то да Закон о високом образовању дефинише принципе на којима се заснива делатност високог образовања, а међу којима су: отвореност према јавности и грађанима, уважавање хуманистичких и демократских вредности националне и европске традиције, и поштовање људских права и грађанских слобода,

„Универзитет у свом Кодексу професионалне етике подржава и подстиче слободу мишљења и изражавања чланова универзитетске заједнице. Сходно томе, чланови академске заједнице имају право на јавно иступање и слободу изражавања, укључујући и наступе пред публиком и у средствима јавне комуникације“, навела је Иванка Поповић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић недавно је поводом подршке више од 600 људи из академске заједнице у Србији грађанским протестима изјавио да је неумесно правити спискове на факултету, као и да му та подршка не смета.

„Од тих 610 је пола пензионера и пола неких младих истраживача, почели тек јуче да раде. Немате ту озбиљних имена“, рекао је Шарчевић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му се изјава Шарчевића учинила погрешном и да је уверен да „није имао намеру да било кога увреди“.

Извор: Данас

Top