Home >> Друштво >> Радуловић покренуо уставну иницијативу за затварање Зукорлићевог универзитета

  • Коментари су искључени на Радуловић покренуо уставну иницијативу за затварање Зукорлићевог универзитета
Радуловић покренуо уставну иницијативу за затварање Зукорлићевог универзитета

Академик Душан Теодоровић први указао на неуставност закључка Владе да им одобри студијске програме

Саша Радуловић и Покрет Доста је било поднели су инцијативу Уставном суду Србије којом се тражи оцена уставности закључка Владе Србије да Универзитету у Новом Пазару омогући рад и одобри његове студијске програме, саоштио је покрет.

Они су Уставном суду предлажили да обустави извршење овог закључка и да отвори јавну расправу на коју би био позван академик Душан Теодоровић који је први указао на неуставност закључка Владе.

„Универзитет у Новом Пазару никада, од 2002. године до данас, није добио акредитацију стручне Комисије за акредитацију јер не испуњава ни основне услове, почев од услова за рад до професорског кадра. Захваљујући политичким диловима са влашћу муфтија Муамер Зукорлић ипак успева да ради и убире профит од тог бизниса. Иако Закон о високом образовању, у члану 116, обавезује високошколске установе да добију акредитацију и упркос томе што Зукорлић нема позитивно мишљење Комисије за акредитацију, Влада Србије је донела закључак број 05 бр 612-12534/ 2015 од 22.11.2015. године којим неуставно издваја Зукорлићев универзитет из законског оквира Србије“, наводе из Покрета Саше Радуловића.

Како се истиче у саопштењу у закључку Владе се каже да „до окончања поступка акредитације високошколске установе и студијских програма сматраће се да има дозволу за рад у свом седишту и да има право на издавање јавних исправа, а за студијске програме које изводи сматраће се да су одобрени“.

zukorlic-tanjug

„Иза ове неуставне одлуке стоје искључиво политички интереси владајуће странке и премијера чији је Зукорлић политички партнер. Политичким интересима и интересима личног богаћења подређени су јавни интерес квалитетног високошколског образовања. Урушен је и целокупан правни поредак Србије јер је поништен принцип једнаке примене закона за све“, истиче ДЈБ. „Омогућавање Муамеру Зукорлићу да његов универзитет буде изузет од дејства Закона о високом образовању само зато што је његов универзитет, представља потчињавање власти интересима СНС-а“.

Саша Радуловић и покрет Доста је било предложили су Уставном суду да спроведе процес утврђивања несутавности закључка Владе Србије и „заустави даље штетне последице по јавни интерес које производи рад Универзитета у Новом Пазару“.

Национални савет за високо образовање би на сутрашњој седници требало да расправља о жалби Муамера Зукорлића на одлуку Комисије за акредитације да му ускрати акредитацију.

„Очекујемо да академска јавност одоли политичким притисцима као што је то до сада успевала Комисија за акредитацију, и да одбрани свој интегритет одбијањем овог уставно-правно контроверзног питања“, наводи ДЈБ.

(„Недељник“)

Top