Home >> Друштво,Штрајк >> РАДНИЦИ ЗАСТАВЕ ОДЛУЧНИ: Не дамо фабрике тајкунима и странцима
РАДНИЦИ ЗАСТАВЕ ОДЛУЧНИ: Не дамо фабрике тајкунима и странцима

Фабрике војне индустрије годишње од извоза приходују 200 милиона долара

Драган Илић, председник синдиката фабрике „Застава оружје“, каже да 10.000 радника одбрамбене индустрије ни по коју цену неће дозволити продају војних фабрика ни домаћим тајкунима ни странцима.

Он за Курир истиче да не постоји држава која је своју наменску индустрију ставила под окриље приватног власништва и пита се у чијем интересу би се спровела приватизација наменске према идеји Александра Вучића, односно какву ће корист имати држава од тога што ће некоме препустити на управљање фабрике које раде добро и остварују профит.

Више од лоповлука

Подсетимо, најави председника Србије Александра Вучића да ће део војне индустрије ускоро бити понуђен на продају страним послодавцима жестоко су се успротивили Синдикати одбрамбене индустрије (ОИС), најављујући да ће своје фабрике бранити свим средствима. Драган Илић у име „Застава оружја“ објашњава да је одлука о продаји фабрике наменске индустрије више него продаја виталних државних интереса и више од обичног лоповлука.

– Фабрике војне индустрије годишње од извоза приходују 200 милиона долара, цео овај сектор, упркос томе што држава ништа не улаже, има узлазну путању развоја. Ми не можемо да произведемо толико оружја колико можемо да продамо, па се питамо каквој то држави може бити у интересу да дели профит кад је логично да га шири и какву ће корист имати држава од тога што ће некоме дати да управља фабрикама које раде добро и остварују профит – каже Илић.

Према његовим речима, ниједна држава ни у окружењу ни у развијеној Европи није продала своју наменску индустрију, нити ју је ставила под окриље приватног власништва, јер то није добро ни за државу ни за фабрику.

vojna i1235807_0806-dado-djilas_ff

Државни интерес

– Војна индустрија штити становништво и државу, а ви ако је дате страним послодавцима, питање је да ли ћете, кад и ако буде било потребно, моћи да преусмерите оружје које вам треба ка себи. Осим тога, ми не знамо ко би могао да стоји иза евентуалне куповине, страни капитал или домаћи тајкуни, али како год, ми нећемо дозволити продају наших фабрика – напомиње Илић.

Чињенице:

КО БРАНИ ФАБРИКЕ ОД ПРОДАЈЕ

– „Први партизан“, Ужице
– „Крушик“, Ваљево
– „Слобода“, Чачак
– „Прва искра“, Барич
– „Застава оружје“, Крагујевац

ЗАШТО НЕЋЕ СТРАНЕ ГАЗДЕ

– Скоро целокупна војна индустрија последњих година бележи раст производње
– Наменска индустрија је претежено оријентисана ка извозу
– Сектор војне индустрије знатно доприноси пуњењу буџета и смањењу дефицита
– Србија извози оружје у 60 земаља

(Курир)

One Comment

 1. Српска овца са карактером (у покушају) каже:

  Значи почела је примопредаја странцима и војне индустрије по већ виђеном и провереном фазону.
  1. Власт најави продају странцима
  2. Синдикалци одмах кажу да то неће да дозволе
  3. Онда стручњаци крену да причају своје, да је то све супер, да странци не долазе због себе већ да угоде Србији, да је то посао века, да је и НАТО заинтересован за производе, ….
  4. У међувремену су букачи убеђени да узму отпремнине јер ће ускоро стечај па неће добити ништа
  5. Радници легли на руду, обавезе преузела држава а нађен је страни инвеститор коме ће се платити да преузме фабрику која је ем ликвидна ем солвентна ем има тржиште.
  Милина за све осим за српске овце, пардон бираче којима је поново огуљена кожа с леђа.

Top