Home >> Синдикат,Штрајк >> Радници Гоше испред Владе тражили помоћ

  • Коментари су искључени на Радници Гоше испред Владе тражили помоћ
Радници Гоше испред Владе тражили помоћ

Нико од министара их није примио на разговоре

Радници фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке окончали су тросатни протест испред Владе Србије, а нико од представника власти није им се обратио.

На протесту је било око 100 радника Гоше који су у штрајку од 28. марта ове године због неисплаћених зарада од 2014. године, неповезаног радног стажа и неоверених здравствених књижица, а подршку су им дали радници београдског ИМТ-а.

Учесници протеста су на кратко блокирали саобраћај на раскрсници улица Немањина и Кнеза Милоша, али су новинарима рекли да нису желели да изазивају застоје у саобраћају и незадовољство грађана, већ да власти скрену пажњу да су принуђени да заштиту својих права траже у Београду.

Они су најавили нове протесте, вероватно следеће седмице, ако не буде нађено решење за исплату заосталих зарада и подсетили су да им послодавац дугује око 30 плата. Према речима синдикалних представника, они су у последња три месеца примили само 100 динара.

bg-gosa-protesti-220817-kvp-wmt.Still002

Председник Штрајкачког одбора Гоше Милан Вујичић рекао је новинарима на протесту да је захтев радника те фабрике да им Влада помогне да остваре своја права јер је помагала и другим приватним фирмама, као што су Фијат, Горење и Агрокор.

Он је навео да извршитељи у Гоши плене имовину по тужби радника који су судски тражили исплату заосталих зарада и да радници не знају шта ће затећи кад се врате у фабрику.

„Није нам јасно како је држава дозволила да бивши власник Гоше, словачки Жос, себи обезбеди зараду од седам милиона евра, тако што држави није плаћао порезе, а сада премијерка Ана Брнабић тврди да је држава уплатом доприноса дала Гоши 250.000 евра народних пара. Зар нису и оних седам милиона евра народне паре“, запитао је Вујачић.
Радници, који су у последња три месеца примили само 100 динара, по његовим речима, од државе траже и да ступи у контакт са власником те фабрике и да се нађе решење за њихове проблеме.

bg-gosa-protesti-220817-kvp-wmt.Still003-Copy

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић рекла је новинарима да Влада може да реагује у случају Гоше, иако је приватна компанија.

„Држава је требало да реагује много раније, одмах кад је власник Гоше престао да плаћа порезе и доприносе“, рекла је Савићева и оценила да је радницима могуће исплатити заостале зараде продајом вагоне које су сами правили.

Гоша запошљава 358 људи и била је у власништву словачке фирме ЖОС која је фабрику почетком марта ове године продала кипарској компанији Лиснарт за 4,2 милиона евра.

(Н1)

Top