Home >> Друштво >> ПРОФЕСОРИ ФИЗИЧКОГ: Вежбање за време одмора неодговорно!

  • Коментари су искључени на ПРОФЕСОРИ ФИЗИЧКОГ: Вежбање за време одмора неодговорно!
ПРОФЕСОРИ ФИЗИЧКОГ: Вежбање за време одмора неодговорно!

Наставници физичког против предлога министра просвете Младена Шарчевића

Српски савез професора физичког васпитања и спорта противи се томе да се предмет физичко васпитање изабрани спорт, замени часом информатике. Како тврде, сагласност за такав Шарчевићев предлог никада није дало ниједно стручно удружење, укључујући и Удружење педагога физичке културе Београда, са чијим је представницима министар имао разговор.

– У потпуности подржавамо иницијативу за измену Наставног плана и програма физичког васпитања коју је мр Горан Петровић поднео Министарству просвете. Он је то урадио испред Удружења педагога физичке културе Београда, које је чланица нашег савеза – кажу из Српског савеза професора физичког васпитања и спорта.

По том предлогу, објединили би се предмети Физичко васпитање изабрани спорт и Физичко васпитање у један предмет са три часа недељно, али и увеле обавезне секције у још два дана током недеље, како би ученици имали свакодневне физичке активности.

Професори физичког васпитања се противе предлогу министра и тврде да модел три пута 30 минута нема упориште са организацијског, дидактичко-методичког, нити здравственог аспекта и нема никакве везе са едукацијом ученика.

– Ниједна физичка активност у предложеном трајању не може се назвати спортом. Мишљења смо да је неодговорно организовати вежбање за време трајања одмора између часова када деца треба да се одморе, једу и слично. Вежбање у виду рекреативних пауза се показало у пракси као неизводљиво – поручују из овог савеза.

(Блиц)

Top