Home >> Образовање >> Пробно Писа тестирање почиње 3. априла

  • Коментари су искључени на Пробно Писа тестирање почиње 3. априла
Пробно Писа тестирање почиње 3. априла

Ови тестови обухватају разумевање прочитаног текста, математичку и научну писменост, а убудуће ће се уврстити и финансијска писменост

Успешност једног образовног система огледа се у способности ђака да све што су у школи научили умеју у конкретним ситуацијама и да примене. Такве способности оцењује међународно Писа тестирање. Наредног месеца у Србији ће бити одржано пробно Писа тестирање.

Саветница министра просвете Нада Вуковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да пробно тестирање почиње 3. априла и планирано је да траје шест недеља.

„То ће бити електронско тестирање. Ученици ће, сем тестова којима се проверава функционална писменост, ове године добити упитнике који се односе на њихову образовну каријеру и на примену информационо-комуникационих технологија“, истакла је саветница министра просвете.

Подсетила је да Србија у Писа тестирању учествује од 2003. године и додала да су од 2009. године школама на располагању едукативни материјали.

„Школским управама су својевремено достављене брошуре и приручници у којима се налазе едукативни материјали који помажу развоју компентенција које проверава ово тестирање“, навела је Вуковићева.

Саветница министра просвете је указала да су наставници, можда, још увек оптерећени неким програмима и силабусима који нису на путу тих захтева које поставља Писа истраживање.

„Међутим, показало се да наша деца веома лепо реагују, да показују велику заинтересованост за такву врсту задатака и такви задаци подстичу њихову мотивацију за учење“, истакла је Вуковићева.

Одговарајући на питање да ли им професори дају довољно таквих задатака, саветница министра просвете рекла је да Министарство нема увид у то.

„Али знамо да велики број школа позитивно на то реагује. У октобру 2016. све школе су онлајн одлуку која се односила на развијање међупредметних компетенција, што доприноси и развијању функционалног знања“, рекла је Вуковићева.

Такође, припремљен је оквир националног курикулума, који носи са собом промењени приступ настави и померање са, како каже, репродукције на исходно планирање наставе.

Према њеним речима, у догледно време ћемо моћи да очекујемо другачије резултате.

nada studio

Пробно тестирање радиће се у 61 школи, по методологији коју ће одредити Савет за Писа тестирање, које има четири радне групе.

На последњем Писа тестирању на коме су учествовали ученици из Србије постигнути су резултати који су испод просека. Србија је заузела 43. место од 65 земаља.

Тестирање је до сада обухватало три области – разумевање прочитаног текста, математичку и научну писменост, а у будуће ће се радити и тест из финансијске писмености.

Финансијска писменост – шта су кредити, картице, како штедети, рационално трошити новац, до сада није било заступљена у плановима и програмима школа у Србији, те је Министарство просвете у сарадњи са Народном банком Србије организовало радионице за финансијску писменост које ће почети крајем месеца.

Шарчевић: Кратак период за припрему

Следеће Писа тестирање заказано је за 2018. годину, а министар просвете Младен Шарчевић каже да предстоји кратак период за припрему.

Додаје да се кренуло са озбиљним обукама наставника, те да се уз напоран рад може направити добар резултат који може бити видљив тек 2021. године.

(РТС)

Top