Home >> Образовање >> Привреда одређује план уписа ђака у средње школе

  • Коментари су искључени на Привреда одређује план уписа ђака у средње школе
Привреда одређује план уписа ђака у средње школе

Београдске општине ће до 10. фебруара ове године морати да прикупе податке о томе које су потребе привреде на њиховој територији. Потом ће да доставе Министарству просвете, да би на основу тога био урађен план уписа ученика у средње школе за наредну школску годину, договорено је на састанку прошлог четвртка.

– До 10. фебруара општине ће морати од привреде да добију све потребе које имају на њиховој територији, како би деца која се школују имала посао, да се не би школовала за образовања која никоме нису потребна – рекао је градски менаџер Горан Весић после састанка министра просвете Младена Шарчевића са председницима градских општина.

Весић је истакао да ће општине имати много већу улогу у припремању планова уписа у средње школе и при одлучивању који ће се профили школовати.

– Важно је да председници београдских општина схвате ту своју улогу и да буду мост између привреде и школа. Упознати смо изменама закона које припрема Министарство просвете и једна од измена ће се односити на веће укључивање привреде у школске одборе, тако да ће и привреда моћи директно да утиче на рад школа. Београд је спреман да преузме све своје обавезе. Ако дуално образовање заживи у Београду заживеће и у другим деловима Србије – истакао је Весић.

Шарчевић је изјавио том приликом да план уписа у средње школе мора да буде завршен до краја априла.

– План уписа је први пут направљен по другој агенди, која је предвиђала да се све дешава на локалној самоуправи уз помоћ Министсрства просвете и наших тимова, у сарадњи са привредом, Привредном комором и бироима за запошљавање – поручио је Шарчевић и додао да је израда нових закона при крају и да ће у јануару и у фебруару бити на јавној расправи, а циљ је да се направи закон о дуалном образовању.

Упитан да прокоментарише висока очекивања у Давосу од српског образовања, јер се у тексту који је објављен на званичном сајту Светског форума у Давосу Србија нашла међу седам земаља које би могле постати суперзвезде светског образовања, Шарчевић је одговорио да је „експанзија која је покренута јако битна“.

Према његовим речима, биће повећан број студената који ће студирати ИТ сектор, а све је више страних студената заинтересовано за студирање у Србији.

– Поред тога, све је већи број објављених научни радова. Почињу да се виде неки резултати и мислим да ће тај тренд бити настављен – закључио је Шарчевић.

(Данас)

Top