Home >> Саопштења,Слајдер >> Председник Форума на састанку са министром Шарчевићем предложио конкретне мере у циљу смањења насиља у школама

  • Форум
  • Коментари су искључени на Председник Форума на састанку са министром Шарчевићем предложио конкретне мере у циљу смањења насиља у школама
Председник Форума на састанку са министром Шарчевићем предложио конкретне мере у циљу смањења насиља у школама

На данашњем састанку са министром просвете Младеном Шарчевићем председник Форума београдских гимназија Александар Марков предложио је конкретне мере у циљу превазилажења проблема повећаног насиља у школама. Осим тога разговарало се и о положају наставника, реформама у гимназијама, као и о другим проблемима у просвети. 

На данашњем састанку са министром просвете, науке и технолошког разовја Младеном Шарчевићем, председник Форума београдских гимназија Александар Марков предложио је конкретне мере у циљу повећања безбедности ученика и наставника у школама. Због великог броја инцидената у претходном периоду Форум београдских гимназија се обратио надлежном министарству са молбом за пријем у циљу размене мишљења и изношења предлога како побољшати положај наставника и ученика у школама и повећати њихову безбедност.

Неке од предложених мера подразумевају измену законске регулативе у циљу смањења насиља. Међу конкретним изменама које су од стране председника ФБГ-а предложене налазе се и оне које предвиђају суспендовање ученика са наставе до окончања дисциплинског поступка у случајевима теже повреде забране обавеза ученика, као и забрану преласка из једне у другу школу током трајања васпитно-дисциплинског поступка. Taкође, једна од предложених мера предвиђа и увођење тзв. study room-а за ученике који својим понашањем ометају друге ученике у остваривању законом загарантованог права на образовање.

Форум београдских гимназија је свестан да проблем решавања насиља у друштву неће бити решен само репресевним мерама већ је неопходна измена целокупне друштвене свести. У том смислу, на састанку је предложено и покретање кампање кроз медије и друштвене мреже у циљу промене свести код младих.

Једна од акција коју Форум намерава у наредном периоду да покрене, а што је предочено и министру односи се и на петицију да се емитовање ријалити шоу програма премести у вечерње термине уз обавезу свим кабловским оператерима да у току емитовања овог програма уведу тзв. „родитељску заштиту“.

Осим о проблемима насиља у школама, разговарало се и о реформи гимназије, као и о другим проблемима са којима се суочавају запослени. На састанку је заузет заједнички став да сви директори који не поштују закон, мобингују запослене и прикривају насиље морају бити смењени. Такође, размотрена је и могућност веће укључености наставника у организацију рада установа.

Састанак је завршен уз обострано уверење да ће се и у наредном периоду наставити сарадња у циљу побољшања положаја наставника и ученика, као и свих  актера у образовном процесу. Такође, министар је најавио да ће предлози Форума за промену ЗОСОВ-а бити узети у обзир приликом следеће измене наведеног закона.

Top