Home >> Друштво >> Повећане плате и пензије: Стижу дебље коверте

  • Форум
  • Коментари су искључени на Повећане плате и пензије: Стижу дебље коверте
Повећане плате и пензије: Стижу дебље коверте

Коментар ФБГ: Просвета је опет (изражено у динарима) добила најмање, тако да се и даље повећава разлика на штету запослених у просвети. Па нека нам неко каже да ово није освета лоших ђака!


„Новости“:


Плате у јавном сектору и пензије повећане, следећа исплата вреднија за 5 – 10 одсто. Повишица здравству, просвети, полицији, науци, правосуђу, општинама…

ПЛАТЕ у јавном сектору повећане су од Нове године, па ће тако већ прва наредна исплата за десет одсто бити већа за запослене у здравству, просвети, сектору безбедности… Увећање од пет одсто предвиђено је за администрацију у државној управи и локалним самоуправама и за пензионере.

Десет одсто више на рачуну имаће запослени у Министарству одбране, МУП-у, БИА, Пореској управи, заводима за извршење кривичних санкција и државним службеницима и намештеницима у судству и тужилаштвима. Исто повећање чека и просветне и здравствене раднике, као и запослене у установама културе и социјалне заштите.

Пет одсто веће зараде добиће запослени у високом образовању, научници, судије, тужиоци и заменици тужилаца, као и запослени у судовима који раде у складу са законима који се односе на сузбијање организованог криминала, корупције и ратних злочина и који остварују право на плату у дуплом износу. На истом списку, са пет одсто већим зарадама, јесу и запослени у државној управи и локалним самоуправама.

Лекари и остали запослени у здравству очекивали су да ће примити плату уочи Нове године, али су ипак морали да сачекају зараде по новом обрачуну. Здравствени синдикати обавестили су своје чланство да ће плате лекарима и осталим здравственим радницима бити исплаћене данас.

– Према информацијама које смо добили од РФЗО, трансфер средстава за плате здравственим установама биће извршен 3. јануара 2018. године – саопштено је из Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити.

Наведено је и да ће РФЗО по добијању Закључка о повећању плата, усвојеног на седници Владе 28. 12, обавестити здравствене установе о времену исплате увећаног дела плате.

Измене и допуне Закона о буџетском систему предвиђају да учешће плата и општег нивоа државе у БДП буде седам одсто, односно да учешће пензија у БДП буде до 11 одсто. Повећање пензија од пет одсто, кажу у Влади, фискално је одрживо и 86,6 одсто пензионера – са пензијама до 37.000 динара имаће пензију већу од оне коју су примали пре спровођења програма консолидације.

Нова правила за пензију

СА НОВОМ годином на снагу су ступила и нова правила за пензионисање, па је старосна граница за жене померена за шест месеци. У старосну пензију даме ће сада моћи да иду са најмање 15 година стажа и 62 године живота. За мушкарце остају стара правила, 65 година и најмање 15 година стажа.

Top