Home >> Образовање,Синдикат,Упис >> Последња штета одлазећег министра просвете

bahatost

 

Последња штета одлазећег министра просвете

 

Мала матура преко грбаче просветних радника

 

Пред овогодишњи матурски испит за осмаке, Министар просвете Вербић се значајно потрудио да увери јавност како је одговорност на законитој реализацији испита на свима, посебно на директорима школа и наставницима, али никако на министру и његовој администрацији.

За похвалу је намера министра да се нерегуларности сведу на најмању могућу меру. Међутим, за сваку осуду је друга његова намера да се евентуална одговорност унапред пребаци на директоре школа и на наставнике који буду дежурали на испиту.

Форум београдских гимназија већ годинама упозорава стручну и осталу јавност да су разлике између успеха ученика у основном образовању и на матурском испиту огромне и да је то аномалија коју треба исправљати пре свега у реалнијем оцењивању у основним школама и на пооштреној контроли на испиту.

Ипак, министру просвете, који за време свог мандата ништа није учинио да успостави реалне критеријуме оцењивања у основној школи, најлакше је да на крају свог мандата поентира једном опасном претњом у полицијском маниру. Са највишег места у просветној хијерархији, послао је поруку: „Санкционишите просветне раднике – они су кривци!“.

Овога пута је ствар опасна: како би прикрили своју евентуалну одговорност, многи директори школа (поготово они чија је школа означена „сумњивом“), биће склони примени закона. Реч је о евентуалној тежој повреди радне дисциплине онога ко дежура на матурском испиту, за коју се може изгубити посао.

Министар ће отићи, а образовању и просветним радницима ће оставити стари проблем, још већи него што је био до сада.

ФБГ Инфо

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Prvo da kažem da se potpuno slažem sa Gabrijrlom da ima malo pravih diskusija na ovom sajtu, dok na drugim sajtovima prosvete, a i ne samo prosvete, nema diskusije nikakve. Pogledajte, malo, arhivu i videćete, da je nekad bilo na desetine, malte ne, na stotinu komentara, i da je sve pucalo od diskusije. Naravno to je bilo pre ere Vučića. Autocenzura nije samo zahvatila medije, naravno, u strahu od velikog vođe, već je zahvatila i prosvetne sajtove. Delom je to tako jer su njegovi botovi napravili pravu konfuziju u medijima, i ljudi nisu znali šta da misle, a pogotovo šta da kažu.
    Da se vratim na ovu temu. Verbić je prvo izjavio da đaci paze šta rade na maturi, i da će sami biti krivi ako pretrpe neuspeh. Sada ja izjavio da prosvetari paze šta rade na maturi, jer će sami biti krivi ako popiju otkaz, valjda. Poenta ovog bezobrazluka je u tome, da ako se nešto i desi, ne budu krivi on i njegov gospodar Vučić. NE BRINI VERBIĆU, AKO SE NEŠTO DESI, ZA MENE STE TI I VUČIĆ APSOLUTNI I JEDINI KRIVCI, MAKAR NIŠTA NE URADILI. Dovoljno ste već uradili da upropastite prosvetu.

Top