Home >> Образовање,Реформа,Синдикат,Упис >> „Политика“: О броју ђака у одељењу

У одељењу до 43 ђака

 

Иако је струка подржала предлог о 25 ученика у одељењу, што су и европски стандарди, ипак максимални број остаје – 30 ђака

Иако је Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) пре неколико дана предложила просветним властима да се због мањка ђака смањи број ученика у одељењу са 30 на 25 и тако спречи затварање одељења и стварање технолошких вишкова, до сада није било реакције ни из Министарства просвете нити Скупштине Србије.

 

Светска норма 25 ђака

 

Овај став је ујединио и синдикате, иза њега је стао и Национални просветни савет (НПС), као и сви учитељи и наставници, објашњавајући да је то светска норма и да је квалитетнији рад у одељењу са мање ђака.

– Тренутно у основним и средњим школама у Србији има 855.103 ученика, распоређених у 40.554 одељења, што је 21,09 ученика по одељењу. Међутим, ви имате 500 школа са више од 1.500 ђака, школе са више од 40 ђака у одељењу на траженим занимањима, али и школа са

једним ђаком, тако да овај број не приказује право стање ствари – каже за наш лист Драган Матијевић, председник УСПРС-а, подсећајући да је овај предлог послат министру Обрадовићу, као и скупштинском Одбору за образовање.

Он истиче да само 15 одсто школа има 25 ученика у одељењу и да је идеја да од септембра ово буде стандард бар за прве разреде основне и средње школе. По његовим речима, управо ова два разреда су најпроблематичнија, јер се приликом уписа у атрактивне школе свашта ради, па имамо одељења и са по 43 ђака…

 

Кршење закона у траженим школама

 

 

Према анализи овог синдиката, на профилима здравства и социјалне заштите, економије, права и администрације, трговине, угоститељства и туризма, хемије, металургије и графичарства и у гимназијама, уписује се знатно већи број ученика од дозвољеног по закону.

Драган Матијевић наводи пример Гимназије у Чачку, у којој ради, а која у 10 одељења има по 30 ђака и у којој је сада намера да угасе два одељења, уместо да се ђаци распореде према плану УСПРС-а и да се не праве технолошки вишкови.

Петар Анокић, председник УО Савеза учитеља Србије, каже да ово удружење нема прецизне податке, јер у Србији има око 100 школа са мање од 10 ученика, па је тешко израчунати просек. У београдској Основној школи „Стари град”, у којој ради, просек у одељењу је 19 ђака, што је, како каже, последица „беле куге” у овој општини, која се осећа већ неколико година уназад.

А према подацима Форума средњих стручних школа, популарне школе у Београду, попут економских и медицинских, имају по 36 ђака у одељењу, негде и 38, док машинске, грађевинске, текстилне – од 15 до 26. Милорад Антић, председник форума и наставник у Школи за негу лепоте, каже да у првом разреду имају одељења од 26 и 29 ђака, а у трећој години 19.

– Свакако је наставнику боље и ефикасније да ради са мањим одељењем, јер када имамо мање ученика, можемо више пута да питамо, више ученика обнавља градиво, лакше се држи ред и дисциплина – каже Антић.

 

Колико вреди мишљење НПС

 

 

Крајем прошле године, за 25 ученика у одељењу једногласно је гласао и Национални просветни савет. Мирјана Ћирић, члан НПС-а из реда заједнице средњих стручних школа, каже да је став свих заједница да је смањење броја ученика у одељењу неопходно, јер се показало добрим у пракси.

– Огледи су нам показали да је овако боља ефикасност у раду и бољи резултати ученика, а чим се повећао број са 20 на 24 ђака и резултати су били лошији. Дакле, треба преузети оно што се показало добрим, а осим тога, то су и европски стандарди. Била сам у Финској као представник Савета у Енглеској и тамо групе нису веће од 20 до 25 ученика – објашњава Ћирић.

Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије, рекао је на седници НПС-а, која је одржана у уторак, да ће, нажалост, број ученика у одељењу и у новим законским изменама остати по старом, иако то није у складу са Стратегијом развоја образовања Србије до 2020. године.

Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, више пута је објаснио да о овом предлогу просветне власти не могу да се изјашњавају док се не заврши упис и сазна тачан број деце и одељења.

Сандра Гуцијан
објављено: 13.04.2013.

One Comment

  1. Драган каже:

    Пре петнаест година радио сам у Хидрометеоролошкој школи на одређено време. Број ђака у одељењу је износио око двадесет и атмосфера за рад је била добра упркос слабој мотивацији ђака да уче. Сада радим у гимназији где у просеку има више од тридесет ђака и, упркос томе што гимназију похађају деца са бољим успехом, атмосфера за рад није боља. С обзиром да постоји повика на професоре да је предавачка настава застарела, реформатори гимназије треба одрже неколико часова у одељењу са тридесет ђака да би коначно схватили да њихови теоријски концепти не могу да се спроведу.

Top