Home >> Образовање >> Политичкo опредељење кључна компетенција у избору директора Прве нишке гимназије Стеван Сремац?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Политичкo опредељење кључна компетенција у избору директора Прве нишке гимназије Стеван Сремац?
Политичкo опредељење кључна компетенција у избору директора Прве нишке гимназије Стеван Сремац?

Да ли се политика умешала у избор директора Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, на начин на који то није уобичајено?

Милан Стојановић, вишегодишњи руководилац те школе, члан ДС, који је и један од двоје кандидата, сумња да јесте, јер је већи део наставничког већа подржао њега, док се Школски одбор, који одлучује и шаље министру предлог, изјаснио за наставницу Јелену Милошевић, која је и самостална одборница у Градској општини Медијана. Начелник Школске управе каже за Н1 да ће „пресећи“ министар просвете, који може да постави и „неког трећег“.

Да ли би и сам Стеван Сремац, чије име носи прва нишка гимназија у којој је велики писац био и предавач, био изненађен уколико би се политика, на директан начин, умешала у избор руководиоца школе? За актуелног директора Милана Стојановића, то не би било изненађење, каже, јер „живимо у таквом времену“.

„Па, не знам, зато што сам се ја можда трудио, од како радим овај посао, да се политика не меша у њега“, каже Стојановић.

Ипак се, изгледа, умешала, и то много раније, јер је данас, могуће, проблематично то што је Стојановић почео да води школу још у време демократа, чији је и члан, а не крије да је посећивао и протесте „Један од пет милиона“ у Нишу. Сматра, међутим, да је Гимназију водио како треба и да у раду – нема мрљу.

„Нигде у прописима просветним не стоји да је политичко опредељење нешто што је пожељно, чак напротив када су у питању школе“, каже Стојановић.

И за председницу Школског одбора, деветочланог тела кога чине по три представника родитеља, наставника и локалне самоуправе, избор потпуно другачији од већинског става Наставничког већа јесте чудан.

„Веће је подршку дало једном кандидату, актуелном директору Стојановићу, и то са 62 од 80 гласова. Као представник Наставничког већа у Школском одбору очекивала сам да ће одбор уважити позитивно мишљење наставника, с обзиром на то да Наставничко веће чине сви радници школе и најбоље познају кандидате. Због тога је Наставничко веће одржало ванредну седницу на којој је затражило хитну седницу Школског одбора, где смо желели да разговарамо о месту и улози Наставничког већа у раду и одлукама Школског одбора. На велику жалост чланова колектива, седница није одржана због недостатка кворума“, каже Снежана Симић, председница Школског одбора Гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу.

Противкандидаткиња, дугогодишња наставница у школи Јелена Милошевић, политички је активна. Одборница је у скупштини нишке општине Медијана. На питање да ли има подршку Српске напредне странке и да ли је у контакту са њима, она за Н1 у СМС поруци каже да су нетачни наводи из нашег питања, и да је конкурс јавни, а да је њено легитимно право да се пријави. Сматра да су одлучујући параметри за избор директора – квалификација и квалитет кандидата, што се огледа „у томе какву визију и развојни програм има за будућност школе, што је вероватно било и одлучујуће приликом гласања Школског одбора Гимназије „Стеван Сремац“, навела је она.

Начелник Школске управе Драган Гејо за Н1 каже да је на годишњем одмору и да се није превише удубљивао у ситуацију око избора директора Гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу. Каже да ће министар просвете Младен Шарчевић дати коначну реч по питању тога. А, по питању примедби једног од кандидата – актуелног директора Милана Стојановића, каже да је ситуација неразрешена и да ће се епилог тек догодити. Појашњава да је у пракси могуће да министар изабере потпуно трећу особу да неко време води гимназију, док се ситуација „не истера на чистац“.

Извор: Н1

Top