Home >> Друштво,Слајдер >> Политичка елита у Србији промовише незнање

  • Коментари су искључени на Политичка елита у Србији промовише незнање
Политичка елита у Србији промовише незнање

Чедомир Чупић одржао предавање „Политика и неморал“ на Факултету педагошких наука у Јагодини

Проф. др Чедомир Чупић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду, одржао је недавно предавање „Политика и неморал“ на Факултету педагошких наука у Јагодини, а осврнуо се и на актуелну друштвено-политичку ситуацију после одржаних председничких избора у Србији.

Том приликом он је истакао да географски мале и сиромашне државе попут Србије имају развојну шансу у образовању и подстицању младости и науке. Одређене политичке елите у Србији, међутим, промовишу незнање, лоповлук и бахатост и ту младост и памет чине разочараном и апатичном, те она бива приморана да крене у потрагу за бољим животом у иностранству. Он је студентима овог факултета поручио да су учитељи и наставници стуб развијеног грађанског друштва и да је њихова мисија света, те да би држава требало да им обезбеди знатно виша новчана примања и боље услове за рад и запошљавање.

– Учитељи имају најважнију мисију; свети позив, поред лекара који нас лече и судија који нас штите од неправде, али изгледа да нема места за такву мисију у овом друштву које даје приоритет другим стварима, у којем разни махери и политичка „чудовишта“ узимају новац и поткрадају државу, а појединци са лажним и купљеним дипломама заузимају места која не заслужују.

Професор Чупић је говорећи о одређењу политике и њеном односу према категоријама морала, неморала и аморала, истакао да су у средишту савремене политике моћ и интерес, те да је зато политика најчешће и одвојена од морала који почива на вредностима истине, правде, општег добра, солидарности итд.

– Моћ води ка самовољи, а интереси воде ка голом прагматизму. То шкоди држави и друштву. Морал воде принципи и императиви за разлику од савремене политике. Јавно добро је, међутим, задатак и обавеза и зато је кључ у законској регулативи, развијању контролних механизама власти и расподели моћи, а то показују и ови избори.

Манипулативне технике на изборима

Одговарајући на питања студената и новинара о моралним димензијама изборне кампање и манипулативним техникама које су коришћене, професор Чупић је истакао да су егзистенцијални страх, тј. претње губитком посла запосленима у јавном сектору, били евидентни и да су утицали на изборни процес. То је по његовом мишљењу и определило изборни резултат, док су мисија и слобода медија, као и професионални стандарди свакако доведени у питање сензационалистичким и таблоидним новинарством, али и објављивањем пропагандног материјала на насловним странама већине дневних листова током последњег дана кампање. Изборна кампања је трајала кратко и била је неравноправна у сваком погледу.

(Данас)

Top