Home >> Друштво >> ПОЛЕМИКА премијера и ректора

  • Коментари су искључени на ПОЛЕМИКА премијера и ректора
ПОЛЕМИКА премијера и ректора

Вучић: Добар је једино Београдски универзитет

Арсенијевић: Премијер није компетентан за школство

Премијер Александар Вучић недавно се, говорећи о дуалном образовању, дотакао и високог образовања и изјавио да је „једини добар Београдски универзитет“, што је разљутило ректоре осталих Универзитета у Србији .

– Део диплома на високообразовним установама није увек стечен на легалан начин. И квалитет образовања у Србији је релативно низак, изузимајући Београдски универзитет који је на Шангајској листи најбољих универзитета у свету – рекао је Вучић у понедељак у Привредној комори.

Ружна изјава

Шокиран овим констатацијама, ректор Универзитета у Крагујевцу Небојша Арсенијевић није штедео речи, те је поручио да се стиди.

– Не могу да верујем да премијер може себи да дозволи такву ружну изјаву. Као што не могу да верујем да се упушта у нешто за шта није компетентан. Та изјава повлачи огромну штету коју ће трпети студенти и наставници свих осталих универзитета. Логично је да очекујем смену свих министара и других постављених лица која нису завршила Београдски универзитет. Ја се стидим – казао је Арсенијевић.

dusannikolic

Тврдње премијера Вучића делом је оповргнуо и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, истичући да је Новосадски универзитет један од најбољих у овом делу света.

– То је доказала и последња листа Шпанског националног института (ранг-листа Вебометрикс), на којој је Универзитет у Новом Саду, од 24.000 универзитета у свету, где је убројано више од 1.000.000 факултета, на високом 883. месту. У конкуренцији средње и источне Европе, на тој листи заузима чак 38. место – објашњава Николић, док изјаву премијера није желео да коментарише.

– Нисам био у прилици да пратим све изјаве па нећу ни да коментаришем, али ово су врло егзактни параметри који објективно показују да смо међу најбољима. Видите, то су факултети од Италије, преко Немачке, до источне Европе. Наш квалитет није само у бодовном и теоријском смислу. С нашег универзитета, пре свега с Факултета техничких наука, изнедрено је око 125 фирми које упошљавају више од 4.500 инжењера – изјавио је Николић.

Он додаје да новосадски студенти постижу врхунске резултате не на регионалном, него светском нивоу. Тако подсећа да су у јуну студенти Правног факултета били прваци света на такмичењу одржаном у Хагу, док су њихове колеге са ФТН истог месеца освојили друго и треће место на такмичењу Европе у роботици.

До ректора Нишког универзитета проф. др Драгана Антића нисмо дошли. Искрсао му је службени пут.

– Ректор није видео поменуту изјаву, међутим, он свакако неће моћи да одговори на питања јер је одмах са састанка отишао на пут – речено је у Служби за односе с јавношћу Нишког универзитета.

aleksandar-vucic-2Вучић: 150.000 младих ништа не ради 

Премијер Александар Вучић изјавио је у Привредној комори на скупу о незапослености младих да је Србији неопходно дуално образовање, јер се економски раст земље заснива на развоју индустрије. „У Србији 62 одсто незапослених младих људи нема никакво радно искуство, а 150.000 у доби између 16 и 24 године нити се школује, нити негде ради. Да бисмо могли да напредујемо, дуално образовање је од приоритетног значаја“, рекао је Вучић.

(„Блиц“)

Top