Home >> ПКУ,Разно,Синдикат,Штрајк >> Подржимо Гимназију у Смедереву!

 

Поштованe колеге,

Гимназија у Смедереву суочава се са озбиљним проблемима упливом политике у школство. Самовољом локалних челника уведене су принудне мере и смењени су легално изабрани директор и Школски одбор. Школа са вишедеценијским завидним реномеом (основана 1871.) изложена је бескруполозном политиканству и тиме дискредитована.
            Уместо магистра физике Милутина Вучковића, а као резултат привремених мера министра просвете, за в.д. директора постављена је професорка руског језика, без положеног испита за лиценцу.
            Неподељени колектив Гимназије устао је против овакве одлуке једнодневном обуставом рада на дан примопредаје дужности директора, уживајући потпуну подршку Савета родитеља, Ученичког парламента, бивших ученика школе и шире јавности. Своју борбу радикализовали смо организовањем протестног скупа и шетње у уторак, 03. 03. 2015. године.
            Улажемо велике напоре да анимирамо медије и широку јавност, како бисмо допринели остварењу својих циљева:
1)      преиспитивање одлуке министра просвете о неправедном и незаконитом разрешењу директора и Школског одбора;
2)      укидање привремених мера којим је уведена принудна управа.
У прилогу имате наведене све чињенице везане за овај случај.
У нади да ћете медијски пропратити овако важан догађај за наше школство и друштво, срдачно вас поздрављамо.
ТИМ ЗА САРАДЊУ СА МЕДИЈИМА
КОЛЕКТИВА ГИМНАЗИЈЕ СМЕДЕРЕВО
Контакт: Адријана Крајновић,
Наташа Рашковић

 

 

 

Na glasanju u septembru, zaposleni su apsolutnom većinom pružili podršku mr Milutinu Vučkoviću kao kandidatu za direktora i u skladu sa tim ga je Školski odbor za direktora i imenovao. Od tog trenutka, počinju tendenciozni pokušaji da se Vučković razreši funkcije: gradska inspekcija najpre brzometno predlaže razrešenje direktora zbog „nepravilnosti pri konstituisanju Školskog odbora“. (=Pri tome su zanemarena bar tri proceduralna koraka koja bi morala prethoditi ovakvom „rešenju“.)

Školskom odboru je naloženo da direktora razreši funkcije, što ovo telo nije učinilo. Višemesečni pritisak na zaposlene završio se odlukom ministra prosvete Srđana Verbića, koja je 25. Februara prosleđena školi od strane Školske uprave Požarevac, kojom se u Gimnaziju Smederevo uvodi  prinudna uprava.

Da besmisao i apsurdnost ovako stroge odluke budu jasniji, navodimo razloge smene mr Milutina Vučkovića sa mesta direktora:

 1. U svom godišnjem planu nije naveo mesto i vreme realizacije plana na pojedinim mestima. (= Ako je navodio da će održavati sednice Nastavničkog veća, npr, nije naveo da će se Veće održati u zbornici.)

 

 1. Školski razvojni plan, koji  se izrađuje za period od 2 godine, odnosno svake 2 godine, nije realizovan, a novi nije napravljen. (= Realizacija plana direktno zavisi od sredstava koja školi uplaćuje lokalna samouprava, a lokalna samouprava – pored ovog –  godinama zanemaruje i druge zakonske obaveze  finansiranja škole, kao što su: učešće učenika na takmičenjima, nabavka sredstava za održavanje čistoće i lične higijene, prevoz radnika, grejanje. Pitanje isplaćivanja jubilarnih nagrada, kao i izostavljanje učenika Gimnazije sa spiska onih koji treba da dobiju Svetosavsku nagradu, detalji su koji zaposleni u ovoj školi ističu kao primere neispunjavanja zakonskih obaveza lokalne samouprave prema ovoj instituciji.)

 

 1. Pored posla direktora, mr Milutin Vučković zadržao je i 4 časa nedeljno kao profesor, koje je držao ne primajući nadoknadu za to (pri čemu je uštedeo značajnu sumu novca državnom budžetu), što nije u skladu sa pravilnicima. (= Poznat je primer profesora muzičke škole u Požarevcu koji je nagrađen Svetosavskom nagradom, a u obrazloženju, između ostalog, stoji i da je godinama besplatno držao časove!)

 

 1. Prilikom izbora predsednika Školskog odbora, usled nepomirenih stavova članova toga tela  (koje su činili predstavnici profesora, učenika, roditelja i lokalne samouprave), direktor Gimnazije u Smederevu zatražio je mišljenje Nastavničkog veća o izboru predsednika Školskog odbora, što nije u skladu sa pravilnicima, ali je u zdravorazumskoj praksi validno upotrebljeno rešenje. (=Mišljenje Nastavničkog veća o postavljenju ključnih ljudi u vođenju škole za kolektiv Gimnazije ima težinu i moralnu i etičku opravdanost.)

 

Čak i da su greške u administraciji, koje je mr Milutin Vučković napravio kao direktor, legitimne, smatramo da bi primerena reakcija lokalne i republičke inspekcije trebalo da bude sugestija da se takve omaške isprave, da se ova mlaka ogrešenja o pravilnike ubuduće izbegnu, te i da se preispita motivisanost za takve “pogrešne” poteze, koja je u svakom pojedinačnom slučaju bila dobronamerna i najbolja moguća u datom trenutku.

 

Tome u prilog ide i reputacija gospodina Milutina Vučkovića, dugogodišnjeg direktora ove renomirane institucije, stare 144 godine.

– Vučković je na mestu direktora najduže u dosadašnjoj istoriji ove škole, od 1990.

– Škola sve vreme njegovog direktorovanja zadržava status jedne od najboljih u Srbiji. Učenici kontinuirano osvajaju najprestižnije nagrade na republičkom i međunarodnom nivou. Đaci se vrlo visoko kotiraju prilikom upisa na fakultete, a prati se i rad naših studenata, koji je na zavidnom nivou. Veliki je broj veoma uspešnih učenika ove škole, doktoranada, naučnika, umetnika.

– Kolektiv nesmetano radi na, očigledno, vrlo uspešan način. Iz tog razloga i ukazuje poverenje istom čoveku već dve i po decenije. U trenutnom slučaju štrajka, kolektiv je jedinstven.

– Mr Milutin Vučković ima svega nekoliko godina do penzije.

 

Kome smeta nešto što po svim kriterijumima funkcioniše besprekorno? Politikanstvo po školama uzelo je maha, a osionost gradske vlasti u nameri da sva polja društvenog života potčini svojoj volji, postala je nesnosna. Zaposleni su mesecima izloženi mobingu i spletkarenjima.

Međutim, ministar se, nakon višemesečnog odugovlačenja, i ignorisanja naša dva dopisa, nakon odbijanja Školskog odbora da razreši mr Vučkovića sa funkcije direktora, odlučio da sam  načini taj potez u četvrtak 25-og februara. Razrešen je i Školski odbor.

Istoga dana donesena su rešenja o postavljenju novog Školskog odbora (bez predstavnika roditelja, profesora, i đaka), kao i postavljanju v.d. direktorke, Radmile Trajković.

 

 

Radmila Trajković je profesor ruskog u Gimnaziji, i u kolektivu je od 2008. godine.

–         Najšokantnije u njenom postavljenju je što se ministar, pored 60 profesora sa licencom odlučio da za v.d. direktora postavi Trajkovićku, koja nastavničku licencu još uvek nema!  (=U opisu direktorskog posla je, recimo, da posećuje i kontroliše nastavu profesora jednom godišnje, što bi u ovom slučaju bilo besmileno, jer bi u kontroli licencirnaih profesora bio neko ko licencu nema.)

–         Kao predstavnik profesora, bila je član upravo razrešenog Školskog odbora ( i odmah potom imenovana za v.d. direktora; dva oprečna rešenja u jednom danu!). U tom Odboru je jedina od profesora glasala ZA smenu Miltina Vučkovića, i na sednicama Nastavničkog veća od nje je zatraženo (od strane onih koji su je za tu funkciju izabrali) da podnese ostavku u Odboru, što ona nije učinila.

–         Njena motivacija i postavljenje dovodi se u vezu sa kumovskim vezama koje ima sa bratom gradonačelnice Jasne Avramović, Goranom Avramovićem.

(O “pola licence” koju ima, kao i o navedenim kumovskim odnosima, sama je govorila na konferenciji za štampu koju je sazvala u petak, 27. Februara.)

Zaposleni u Gimnaziji obustavili su nastavu u potpunosti u petak, 27. februara, dana kad su prinudne mere stupile na snagu. Od ponedeljka 2. marta, zaposleni su stupili u zakonski štrajk (minimum procesa rada, časovi traju 30 minuta), želeći da se na taj način (donekle) pravno zaštite.

U znak solidarnosti, učenici su:

organizovali protest u petak,

bojkotovali nastavu, ne pahađajući časove u ponedeljak,

organizovali potpisivanje peticije u znak podrške profesorima i smenjenom direktoru.

Predstavnik Saveta roditelja je izvestio kolektiv o izglasanoj podršci zaposlenima Gimnazije.

Profesori, đaci i roditelji su u utorak, 3. marta, u podne održali protestnu šetnju sa javnim skupom na kraju, na kome su govorili predstavnik zaposlenih, predstavnik bivših učenika Gimnazije.

Bivši đaci Gimanzije su se – sa svih strana sveta- organizovali da podrže ovaj kolektiv, i to na čelu sa veoma uspešnim ljudima različitih profila. Oni su organizovali i peticiju elektronskim putem, na stranici sacuvajmogimnaziju.com, koja do sada ima blizu 2000 potpisa.

Građani se spontano organizuju za različite vidove podrške, kao što su zatrpavanje kabineta ministra prosvete ličnim mejlovima građana, postavljanje pitanja ministu na njegovom tviteru, i sl.

Odlukom Veća, štrajku ne podležu učestvovanja đaka u takmičenjima (što inače u štrajkovima jeste praksa), te je u jeku ovih zbivanja učenica naše škole Emilija Đorđević u subotu, 28. februara, osvojila treće mesto na državnom takmičenju iz matematike.

Nije u pitanju borba za jednog čoveka, niti protiv jednog čoveka. U pitanju je borba za princip. Istina, pravda i čovečnost lekcije su koje profesori  Gimnazije ovog puta utvrđuju sa društvom u kome živimo.

 

 

 

 

10Comments

 1. prof каже:

  Pozarevačka gimnazija je štrajkovala sa totalnom obustavom rada 10 dana. Pretili su i daće zatvoriti školu. Nakraju su Kostićeve inspektore sačekali i učenici i profesori i roditelji salvama zvižduka. Uvedene su vanredne mere i posle njih izabrali smo ponovo našu direktorku koja je na tom mestu drugi mandat. Podrška kolegama u Smederevu i radikalizujte štrajk jer vas neće ozbiljno shvatiti.

 2. Sanela каже:

  Bravo za kolege iz Smedereva! Treba da budete primer ostalim skolama!
  Slozni ste,imate siroku podrsku i istrajte do kraja! Previse je srozano dostojanstvo nase profesije i ne sme se vise trpeti ponizavanje i bezakonje!

 3. vesna, prof. каже:

  СВИ ТО ВЕЋ ЗНАМО КО СУ ШКОЛСКИ ОДБОРИ, МАНИПУЛАТИВНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ПОЛИТИЧКА КРИЛА, СВАЂАЈУ КОЛЕКТИВ, ЗАВАЂАЈУ ЗАПОСЛЕНЕ, МАНИПУЛИШУ РОДИТЕЉИМА, НАСТАВНИЦИМА, И ТО СВЕ ОВИ ТАКОЗВАНИ ИЗ ДРУШТВЕНЕ СРЕДИНЕ – ВЕЛИКИ СТРУЧЊАЦИ. ПОТХИТНО УКИНУТИ ШКОЛСКЕ ОДБОРЕ, ЈЕР НЕ СЛУЖЕ НИКОМЕ , ЗАВАДЕ ДВА ОКА У ГЛАВИ ПА ОНДА ВЛАДАЈУ. ДОЛЕ ШКОЛСКИ ОДБОРИ У СВИМ ШКОЛАМА СРБИЈЕ. МИНИСТАРСТВУ БИ ПРЕПОРУЧИО ДА АКО ТО НЕ УРАДЕ ОДОШЕ ГЛАВЕ, АЛИ НЕ НАШЕ ВЕЋ ВАШЕ ШТО НАМ УЗЕСТЕ ИЗ УСТА 10 ПОСТО, ПА НА МИНУЛИ РАД, ШТО ЈОШ ХОЋЕТЕ СМРАДОВИ ЈЕДНИ. ПОДРЖАВАМ СВЕ МОЈЕ КОЛЕГЕ, ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ ШИРОМ СРБИЈЕ.

 4. aca, prof каже:

  SVE JE TO MASLO MINISTRA VERBICA, NADRI SAVETNIKA I JOS GORIH DRZAVNIH SEKRETARA, A ZA KOSTICA I TMUSICA SE VEC ZNA, SAMA SVITA IZ CRNE GORE I OBRENOVCA.

 5. ema каже:

  Kosticev rukopis, nije ovo prvi put. Ne tako davno na isti nacin smaknuta je direktorka graficke skole i na njeno mesto postavljen vd. Postavljeni strucnjak u tom trenutku imao je par godina staza u prosveti, 58 godina zivota, i bio je pripravnik bez licence. Nista to nije smetalo da se sprovede namera. Buduci da gradske inspekcije nisu bas saradjivale dovedeni su inspektori, republicki,Tmusicevi i pronasli da razredni staresina nije prikupio potpise ucenika u maticnoj knjizi… Direktorka je razresena zbog nezakonitog vodjenja maticne evidencije, istovremeno je postavljen vd.. onaj isti razredni staresina koji nije prikupio potpise. Profesorima i javnosti i tad se prodavala ista prica o gasenju skole, gubitku radnih mesta i sl. A radilo se o ocuvanju privilegija grupe radnika koji su u samoj skoli duboko zagazili u kriminal. I danas skolu vodi isti direktor, licencu je nabavio,skola propada, od nje i od drzave krade se javno i bez ogranicenja. Tada je u celoj prici bio i Pavlovicev sindikat.
  Desavanja u Smederevu, lici to na Kosticevu recepturu, deo su strategije gusenja strajka. Mi vama direktora vi nama mirnu skolu. Samo da se ne talasa. I nije tacno da vd direktor moze da bude bez licence. Ne moze. Prava i obaveze za obe pozicije su po zakonu iste.
  I koliko god je jasno da je u ovoj prici mnogo sta trulo, treba podsetiti nastavnike da oni daju misljenje, a ne biraju; da im doticna koleginica nije smetala u SO, bila je dovoljno kvalitetna da je predloze i biraju; da je ministarstvo krivo za zagusenje u proceduri sticanja licenci i da mnogi nastavnici deset godina rade bez nje; da je koriscenje ucenika, sadasnjih i bivsih, nedozvoljen i nekorektan potez; isto se odnosi i na roditelje; i da ministar ima svoje diskreciono pravo koje ne mora da objasnjava, za njega odgovara.
  Uglavnom, svima nam je jasno da „kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom“, al sam je tako izabrao, zakon mu dozvolio.

 6. Jasmina каже:

  „Zaposleni u Gimnaziji obustavili su nastavu u potpunosti u petak, 27. februara, dana kad su prinudne mere stupile na snagu. Od ponedeljka 2. marta, zaposleni su stupili u zakonski štrajk (minimum procesa rada, časovi traju 30 minuta), želeći da se na taj način (donekle) pravno zaštite“

  Od celog teksta mi se diže kosa na glavi. Zgrožena sam postupcima dotične koja je sada vd, postupcima lokalnih političara, i našeg vajnog ministra. Ukratko, sve je to dno dna ispod dna. ALI (vidi citat gore) – da li to znači da ta gimnazija do sada nije štrajkovala? Da li da tumačim da je njima dobro, tj. da ne vide razloge za štrajk u kome smo mi ostali, a vide ih sada kada su lično pogođeni? Ili im je loše kao i nama ostalima, ali brinu o učenicima više od nas, da deca ne budu oštećena?
  Hoću da kažem – previše je onih (i pojedinaca i kolektiva) koji ne vide širu sliku. Da skratim priču:
  Kada su nacisti došli po komuniste,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio komunista.

  Kada su zatvorili socijaldemokrate,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio socijaldemokrata.

  Kada su došli po sindikalce,
  ja se nisam pobunio;
  jer nisam bio sindikalac.

  Kada su došli po mene,
  nije preostao niko da se pobuni.

 7. Анонимни каже:

  Bravo! Podrska!

 8. lex каже:

  http://pescanik.net/slucaj-gimnazija-smederevo/

  Organizovati protest u Smederevu i to pre 17. marta kako je najavljeno u Beogradu. slucaj smederevske gimnazije mora da postane paradigma nesposobnosti ministarstva da sprovede zakone. Zbog novonastale situacije Smederevo mora da bude branik srpskog obrazovanja, preduzeti, konacno, neki odlucniji korak.

  • Vladan Božović каже:

   Postojalojalo je samo jedno rešenje, koje zaposleni nisu uradili, a to je je bojkot nastave dok se ne povuče sramna odluka. Sada neka trpe tu nesposobnu direktorku, koju je ko zna kakva rodbinska ili komšijska veza postavila na tu funkciju. Neka se ugledaju na svoje đake koji su bojkotovali nastavu.

Top