Home >> Друштво,Култура >> Почело рушење српске школе у Обилићу

  • Коментари су искључени на Почело рушење српске школе у Обилићу
Почело рушење српске школе у Обилићу

Последња српска установа на удару локалне самоуправе

Локална самоуправа у Обилићу почела је са рушењем Основне школе „Бранко Радичевић“, последње српске установе у том месту на Косову и Метохији, а ђаци већ два дана не иду на наставу, јер није безбедно.

Локална самоуправа, која је одлучила да сруши део школске зграде да би изградила паркинг, почела је рушење пре подне уклањањем црепова крова и прозора. Управа школе, која се противи рушењу, али без снаге да било шта учини, одлучила је да прекине наставу за 40-ак ученикаа. У школи наводе и да није поштован начелни договор да општина подигне нову школску зграду, па да онда руши постојећу.

„Деца не похађају наставу од јуче. Из безбедносних разлога, школски одбор је, у координацији са школском управом и локалном самоуправом, одлучио да се не изводи настава до даљњег“, објашњава Александар Поповиц, директор ОШ „Бранко Радичевић“.

Новцем ЕУ, општина гради нову зграду администрације, а на месту уклоњеног дела школске зграде треба да буде изграђен паркинг за потребе локалне самоуправе.

„Имамо гаранције од Канцеларије ЕУ у Приштини да ће други део зграде остати у функцији и већ 9. јануара, када наша деца поново крену на наставу, биће безбедна за одвијање процеса наставе“, каже Славиша Јаковљевић, заменик председника општине Обилић.

Представници Срба у локалној скупштини тврде да је рушење дела школе почело без правне одлуке.

„Никаква одлука о рушењу ове школе не постоји. Нити је прошла процедуру у Скупштини општини, нити постоји било какав документ. Могу да кажем да је рушење овог дела зграде нелегитимно“, наводи Бобан Андрић, одборник.

Ненад Денић, председник Привременог органа општине Обилић, наглашава да је ово гашење једине српске институције у граду Обилићу.

„Ово је угњетавање права на васпитање и образовање наше деце овде у Обилићу и гашење једине српске институције у овом граду“, закључује он.

У Обилићу је, посла рата, остало десетак Срба, а деца која похађају основну школу углавном су из околних села.

(Курир)

Top